Неквалифицирани лекари правят пластични операции в България

Около 1500 българки са с опасните френски импланти, 146 вече са ги отстранили

Опасните френски импланти трябва да бъдат премахнати, въпреки че няма непосредствена опасност. Това е позицията на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия.

Според данните на асоциацията 146 жени в България вече са премахнали имплантите.

"Отстраняването на имплантите трябва да се извърши в планов, а не в спешен порядък, без да се изчаква руптура (спукване), с оглед да се избегнат допълнителни усложнения", съобщи доц. Димитър Евстатиев, председател на асоциацията, национален консултант по пластична хирургия.

Около 300 000 жени в 65 страни по света имат импланти от френската компания PIP. Фирмата е третият по големина производител на силиконови импланти в света. Предполага се, че е използвала некачествен гел при изработката на продуктите, за да намали разходите си.

По данни на асоциацията у нас са внесени от 2500 до 4000 импланти на френската фирма, от тях са поставени около 1500 чифта.

Други опасни импланти с титаново покритие, в които е имало от техническия и опасен гел на PIP, са били произвеждани в периода от септември 2003 до август 2004 г в Германия. Те били продавани под името "TiBREEZE", но не са внасяни в България.

Не е известно дали има българки, оперирали се в чуждестранни клиники, които поставят този тип силикон, съобщи Евстатиев.

От Българската асоциация по пластична хирургия се обявиха и за налагането на забрана на неспециалисти по пластична хирургия да използват гръдни импланти за естетична хирургия.

Вече са засечени неквалифицирани лекари в цялата страна. Минимум 18 лекари без необходимата квалификация поставят гръдни импланти у нас.

Във всички големи градове има такива хирурзи, каза д-р Страхил Ефремов от асоциацията.

Има лекари неспециалисти, които правят пластични операции, свързани с поставянето на гръдни импланти. Сред тях има и няколко души без никаква специалност.

"Мога да приема един хирург да извършва такива операции, но не мога да приема един гинеколог да се обявява за мамолог", заяви д-р Страхил Ефремов.

Специалистите препоръчват на жените да посетят поне двама лекари, преди да вземат решение за хирургическа намеса.

Според неофициална статистика близо 10 000 българки имат силиконови импланти.

В момента се работи по създаването на регистър на пациентите с импланти.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?