Нелегалната търговия с органи от Източна Европа носи големи печалби

За "блестящи сделки" с човешки органи съобщава вестник Зюдвест Пресе, цитиран от Дойче веле. Бедни източноевропейци продават за жълти стотинки бъбреци и други органи, които после се продават скъпо и прескъпо на заможни западноевропейци. Дарителите на органи са предимно от бившите съветски републики, както и от България и Румъния - съобщава вестникът.

Бъбречните трансплантации се провеждат в специално наети за целта медицински центрове в Турция. Сделките с човешки органи са блестящо организирани и изключително рентабилни. Това се потвърждава от изследване на швейцарската депутатка Рут-Габи Вермот-Манголд. Социалдемократката е поръчала експертиза за Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Тя апелира към 45-те страни, членуващи в съвета, да засилят полицейските и съдебни мерки срещу подобни нелегални сделки. Освен това апелът и е отправен към правителствата на благосъстоятелните държави - да оказват помощ на икономически слабите страни.

Според Страсбургския доклад търговията с органи в Европа е все още слабо развита в сравнение с активния "трансплантационен туризъм", практикуван в Азия. Прогнозата е обаче, че проблемът в бъдеще ще се изостря, поради нарастващия недостиг на трансплантационни органи в Западна Европа. В момента там има около 120 000 пациенти на хемодиализа, 40 000 от тях са в списъците на чакащи подходящ орган за трансплантация. Близо 30% от бъбречноболните умират без да дочакат намирането на подходящ орган.

Швейцарската депутатка Вермот -Манголд е разследвала нелегалните сделки между здравните институции, лекарите и дарителите на органи в Молдова. Дарителите по правило са от бедните селски региони, където хората живеят в пълна мизерия без течаща вода и отопление през зимата. Зимно време децата не ходят на училище, защото нямат здрави обувки. За продажбата на здрав бъбрек един млад човек взима между 2 500 и 3 000 долара. Получателите на органи плащат обаче между 100 и 200 000 долара.

Студията привежда примера с един руснак, живеещ в Израел, който по този начин си набавя бъбрек за трансплантация. Дарителите на органи по правило ги очаква лоша съдба - поради лошите медицински грижи и недостатъчно хранене обикновено състоянието им се влошава сериозно.

Депутатката Вермот-Манголд пледира за създаването на ясни правила за донорство на органи, които да важат за цяла Европа - само така може да се предотврати практиката, бедни хора да осигуряват здравето на богаташи, както и извличането на огромни печалби от подобна търговия.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?