Нелепа ситуация в СОС заради концесиите за чистотата

Нелепа ситуация в СОС заради концесиите за чистотата

Политическите групи в Столичния общински съвет (СОС) изпаднаха в нелепа ситуация, след като по време на заседанието в четвъртък бе отхвърлено предложението на СДС да се направи анализ на договорите за концесията на почистването на София заедно с подписваните към тях анекси.

Всички партии в СОС досега се бяха обявили за прекратяване на договорите, но след това решение темата най-вероятно ще бъде прекратена за пореден път без резултат. Преди две седмици съветът отхвърли и предложението на БСП и ДСБ да се стартира процедура по прекратяване на взаимоотношенията с концесионерите.

“Сините” общински съветници поискаха в четвъртък кметската администрация да предостави пълна информация на градския парламент за възможностите за прекратяване на контрактите с “Волф”, ДИТЦ и “Чистота” и колко неустойки трябва да бъдат платени.

Председателят на групата на СДС Стефан Иванов заяви пред своите колеги, че е взето политическо решение партията да гласува за прекратяването на договорите за почистването на София.

“Това трябва да стане след като се запознаем с фактите около договорите – колко ще дължи София след развалянето им и може ли те да се прекратят без да се плащат неустойки. Защото ако ги прекратим без информация, после ще се чудим какво да кажем на хората, когато ни попитат – защо направихте това”, добави Иванов.

По думите му тези партии, които не подкрепят това решение ще се покажат като пазители на концесията. От БСП не подкрепиха това решение и го обявиха за излишно протакане на въпроса.

“Ние искахме да прекратим концесията и внесохме такъв доклад. Той обаче не се прие. Това е напълно достатъчно, за да се разбере кой пази концесията”, заяви общинският съветник Жельо Бойчев.

В същото време стана ясно, че кметът Бойко Борисов е отменил заповедта на своя предшественик Минко Герджиков за затварянето на депото край “Суходол”. Всички документи необходими за повторното отваряне на сметището вече са в МОСВ.

София не иска да плаща лихви

СОС реши да изпрати столичния кмет Бойко Борисов на преговори с фирмите по чистотата за опростяване на трите милиона лихви, които се натрупаха след отказа на общината да плати за зимното почистване в края на 2005 година.

Дължимата на ДИТЦ, “Волф” и “Чистота” сума е малко над 11 милиона лева. Само главницата по нея е 8,2 милиона лева. Лихвите се натрупаха докато Столична община се съди с концесионерите за тези пари и в последствие изгуби делата на първа и втора инстанция.

В четвъртък градският парламент предпочете делото да не бъде продължено пред Върховния касационен съд, за да не се натрупват още лихви. СОС даде мандат до 30 дни на Борисов да проведе преговори с фирмите за опрощаване на трите милиона лева. 

Пламен Илиев отвръща на удара

Общинският съветник от “Демократи за София” Пламен Илиев обвини шефа на общинската фирма “Чистота - Искър” Павел Граматиков в участие в корупционна схема. Фирмата бе одобрена преди два дни от СОС да вози балирания боклук на града до сметището край Цалапица.

По думите на Илиев Граматиков участва пряко във фирмата подизпълнител на “Чистота - Искър” за конкретната поръчка и реално е наел сам себе си. Той призова политическата група на СДС в съвета да поеме политическата отговорност за скандала и поиска уволнението на Граматиков.

Пред два дни СДС се противопостави на Илиев за започването на директни преговори с шведската компания “Текниска Веркен” за строежа на завод за преработка на софийския боклук.

Тогава сините заявиха, че тази сделка е корупционна. В четвъртък реакцията на СДС бе, че Граматиков е професионалист и ако има конфликт на интереси около него това трябва да се докаже.

Шефът на инженерната комисия в СОС Николай Желев (СДС) реагира бурно на думите на Илиев и дори поиска председателят на съвета Владимир Кисьов да пусне сигнал до прокуратурата срещу самия него, за да може да си изчисти името.  

Споделяне

Още от България