Нелепите, опасни и абсурдни теории относно заговора за коронавируса

Нелепите, опасни и абсурдни теории относно заговора за коронавируса

Теориите на заговор за коронавируса сеят все повече вражди и заплашват човешки животи, пише германският в. "Тагесшпигел". Някои самоуки "лекари" съветват да се пие белина, за да се имунизират хората срещу вируса. Други твърдят, че вирус не съществува, всичко е измислено, за да се зароби човечеството. Или за да се отклони вниманието от икономическата криза. Или да се отнеме свободата на Ангела Меркел.

Много от разпространяваните днес теории на заговора за коронавируса са толкова неправдоподобни, че трудно може да си представим някой да ги възприема сериозно. В действителност обаче такива съобщения се разпространяват в социалните мрежи и месинджърите с десетки хиляди. От езотерици и манипулатори, религиозни фанатици и десни екстремисти, както и хора, които очевидно просто са обладани от чувство за неопределеност.

Последствията от това са доста реални. Теориите за заговор водят до това, че хората пренебрегват правилните мерки за сигурност, излагайки на опасност себе си и другите. Теориите за заговор могат да насаждат ненавист към малцинствата, да застрашават медицинското обслужване, да подтикват към конкретни престъпления.

По този начин церителите по за няколко стотин евро предлагат дистанционно лечение – според тях, вирусът може да се обезвреди по пътя ня интензивното мислене. Една жена от град Фулда, наричаща себе си "духовен хирург" и "консултант по жизнени сили", призовава хората да окачват хартиени листа с числото "537354". Тя твърди, че е получила "тази вълшебна формула от същества от незримия свят". Жената препоръчва: "Пишете тези цифри навсякъде, особено на обществени места, където има много хора", например, на гарите или на търговските улици. Съмнения по повод това изказа гуру от Русия. Той твърди, че правилната комбинация от цифри за защита от коронавируса е 4986489.

Любителите на конспиративните теории смятат, че не случайно разпространението на Covid-19 е започнало именно в китайският град Ухан. В края на краищата там се намират най-големият брой кули за 5G, новата честота за мобилна връзка. Симтопимте са предизвикани от излъчването, а вирусът, сопоред тях, не съществува. Защо в този случай от вируса се разбояляват хора в страни, където не се използва 5G, например, в Иран, те не обясняват. Във Великобритания противниците на 5G в последните дни запалиха няколко кули за мобилни връзки. При това допреди коронакризата дълго време предупреждаваха, че страничните ефекти от облъчването са на първо място падане на косата и обрив на кожата. Сега за тези симптоми вече не се говори.

Някои конспиратори смятат, че паднедмията отдавна е планирана в сенките на злите сили, за да създаде "нов световен порядък". Неговата цел е поробване на човечестовто. Затова задкулисните кукловоди искат масова ваксинация, отмяна на наличните пари, следене и забрана на придвижването и представят това на населението като мерки за безопасност срещу коронавируса. Тази идея е популярна в дясноекстремистките кръгове и особено сред антисемитите, които предполагат, че зад всичко стоят евреите или застъпниците на Израел.

Специалистите, като самозвания изследовател на съзнанието Бруно Вюртенберт, обратно, смятат, че ставащото в света е нещо положително. Измамният хаос, според него, се изпозва, за да лиши властите на злите правителства и тези, които стоят зад тях (те са наречени илюминати и сатанисти). Добрите сили, които правят това, едновременно създават "хуманна и пълна с любов" система, в която на никой няма да му се наложи да гладува и няма да има войни (...) Прекратяването на обществения живот, по думите на конспираторите, е предвидено да "не се месим, докато се въвежда реда".

Доказателство за тази теория е всяко ново съобщение, че някой политик е под карантина, той, според конспираторите, изобщо не е заразен с вируса, той е част от злия, управляващ елит и сега в рамките на чистката по право е лишен от свобода. Това е станало с Ангела Меркел, принц Чарлз и Борис Джонсън. Съгласно теориите, германският канцлер след карантината ще бъде "заменена от двойник", пише изданието.

Огромната плаваща болница, която пристигна в Ню Йорк, според консипираторите е предназначена не за лечение на заразените, а за стотиците спасени деца, които от години са измъчвани от елита. "Изтезанията са правени за да може организмът на децата да изработва адренохром, образуващ се в резултат на разпада на адреналина. На политиците, например като Хилари Клинтън, и други "сатанисти" той служи като елексир на младостта".".

Антисемитите използват коронакризата, за да разпространяват в нова версия това, в което те обикновено вярват. Според тях евреите избирателно са разпространили вируса, за да нанесат голяма вреда на враговете си или да разпространят слухове за несъществуващия подбудител, за да паникьосат човечеството и така да го вземат под контрол. Новината, че израелските учени интензивно работят над ваксинация, също се разглежда като доказателство за вината на евреите: този, който е измислил вируса, естестено, може по всяко време да сътвори и ваксина. Десните екстремисти призовават нарочно да се кашля срещу евреите, за да се заразят.

Някои проповедници на християнски течения и секти смятат коронавируса за справедлив Божи гняв. Богът, по думите им, е разгневен от легализацията на абортите и еднополовите бракове. Според мнението на Михаел Арндат, епископ на Руската православна църква в Берлин и Германия, "неслучайно днешната катастрофа е станала по време на Великия пост". Според Арндат виновниците са сред тези, които "не признават дадената от Бога разлика между мъжа и жената".

Успоредно продължава да съществува и теорията, че пандемията от коронавирус е свързана със смъртта на американския баскетболисти Коби Брайънт. Доказателствата за това били неопровержими. Например Брайънт бил погребан в калифорнийския град Ню Бийч, при това именно в район, наречен "Корона дел Мар". Ако с помощта на Гугъл се преведе думата COVID на иврит, и след това обратно на английски, се получавало думат Kobe.

Пандемията от коронавирус е била предсказана и от Нострадамус. Той предупреждавал, че по време на "двойната година (2020) от изток ще дойде "кралица" и ще разруши световната икономика. В действителност в трудовете на Нострадамус няма такъв текст. Този, който е измислил това, го е разпространил в социалните мрежи. Който иска може да се убеди сам: всички строфи на Нострадамус се намират лесно с търсачката.

Други твърдят, че пандемията е предсказана от поп певицата Мадона. По време на несполучливата изява в Евровизия през 2019 година Мадона е носила корона, а танцьорите ѝ са били с противогази. Еднозначен е бил и смисълът на тази част от песента ѝ: "Не всички ще отидат в бъдещето", пише "Тагесшпигел".

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?