Нели Куцкова: Ръководство на прокуратурата е пречка за съдебната реформа

Съдебната реформа не може да се осъществи с това ръководство на прокуратурата, чието поведение е ретроградно и авторитарно, заяви във вторник Нели Куцкова от Софийския окръжен съд, председател на съюза на съдиите.

"С настоящата структура на прокуратурата, с това пълно подчинение, тази субординация и централизация, каквато я няма в нито една демократична държава, аз не виждам как ще направим съдебна реформа", обясни съдия Куцкова пред Би Ти Ви.

В петък еврокомисарят по разширяването Оли Рен предупреди в София, че колкото и да е чувствителен от политическа гледна точка, въпросът със съдебната реформа трябва да се реши бързо. ЕС настоява да се реши проблемът с дублиращите функции на следствието и да се приеме нов Наказателно - процесуален кодекс.

Във вторник обаче Нели Куцкова посочи, че следствието непрекъснато се сочи като "основния и необходим грешник", тъй като не е типична за Европа структура и съществува само в България.

Много проблеми има в следствието, но в крайна сметка прокуратурата е тази, която наблюдава и ръководи неговата работа, изтъкна обаче Нели Куцкова.

Насилственото изнасяне на деловодството на Софийския окръжен съд с прокурорско постановление, Куцкова коментира така: "Това е един от многото знаци и те напоследък стават все по-чести, и не изключвам да продължат да се засилват, че прокуратурата иска да властва в съдебната система".

И микрофоните треперят от Никола Филчев

Водещ: Само ще помоля за една секунда, защото се оказа, че проблемът не е в косата, а е в микрофона. Ето, случва се нещо, няма начин просто. Чисто технически са причините, но на, случиха се.

Н. Куцкова: Да не би да уплаших микрофона да се притесни и той от главния прокурор? Толкова много политици му треперят, че може и на микрофоните да се е предало.

Водещ: И един микрофони. . . те са малко мекички, възможно е.

"Когато става въпрос за главния прокурор и неговото обкръжение, съвсем видима е тенденцията прокуратурата да доминира в съдебната система, като се почне от много сериозната намеса при преназначаването на председатели, като се мине през прецедента миналата седмица на Комисията за борба с корупцията към Висшия съдебен съвет, да ѝ се забрани да извършва каквито и да било проверки, и се стигне до това да се нареди на полицията да се изхвърлят стотици дела, с което ще се увредят интересите на гражданите", заяви Куцкова и допълни, че очаква и в бъдеще подобни действия от страна на ръководството на прокуратурата.

Запитана точно какви, тя отговори: "Не мога да ги предвидя, защото там нещата са непредсказуеми".

Съдия Куцкова неколкократно изтъкна, че визира основно ръководството на прокуратурата, тъй като в институцията работят много свестни и почтени хора, които се срамуват от действията на своите колеги.

Тя добави, че настоящият екип на министерството на правосъдието е започнал много силно, с хубава стратегия и план за действие и много добри начални стъпки.

Куцкова обаче посочи, че главният прокурор, независимо кой е той, е лицето в държавата с най-много власт и над него няма никой. Това, че може да си прочете отчетния доклад пред парламента не означава, че той подлежи на парламентарен контрол, уточни Куцкова.

Управлението на НДСВ и ДПС не предвижда структурни промени в съдебната власт, за които настояват най-вече ДСБ, които да доведат до извеждане на прокуратурата от съдебната власт и поставянето ѝ под парламентарен контрол.

По повод критиките на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов към съдиите за безконтролната смяна на единните граждански номера (ЕГН) на мафиоти, които пътуват по света със сменена самоличност, Нели Куцкова каза, че преди около две години са направени проверки по сигнал на министър Петканов за масови промени на имена в съдилищата в Пещера, Сливен и Котел.

"Там нямаше данни за престъпления. Нямаше данни, че тези хора, които са си сменили имената, са мутри или бандити. Но въпросът е, че се прави проверка и, не смея да се закълна, но мисля, че материалите се изпратиха на прокуратурата, за да се провери, след като има такава масова смяна на имена, вярно, от хора от малцинствен произход, но дали пък няма нещо нередно или евентуално престъпно, защото подозирахме, че може би е заради черните печати, с които са ги изгонили от Европа, но това е само подозрение", поясни Нели Куцкова.

Миналата седмица, в качеството си председател на Съюза на съдиите, тя е писала писмо до Комисията по корупцията до Висшия съдебен съвет с молба да се изяснят информациите за масови смени на ЕГН.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?