Нели Куцкова: Цветан Цветанов е политикът с най-примитивно отношение към съда

Нели Куцкова: Цветан Цветанов е политикът с най-примитивно отношение към съда

Бившият вътрешен министър и зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов е политикът с най-грубо и примитивно отношение към съдебната система и сега горчиво съжалява. Това смята съдия Нели Куцкова., която изрази становище пред бТВ в събота, че всички политици трябва да минат през съда, за да разберат необходимостта от презумпцията за невинност.

Куцкова припомни, че силовият министър в правителството на ГЕРБ непрекъснато е давал становища по висящи дела. "Ако съдът постановеше решение, което не отговаряше на очакванията, той започваше да плюе съда”, каза съдията. По думите ѝ Цветанов е унижавал и прокурорите като е обявявал кога даден обвинителен акт ще бъде внесен. Така се създавало впечатлението, че МВР е ведомството, което командва.

Бившият председател на Съюза на съдиите посочи, че казвала на Цветанов всичко в лицето и по време на предишния кабинет и допълни, че в ефир го е питала дали иска съдът да се поддава на внушенията на силните на деня и след като падне от власт.

"Желая му честен процес. Желая му неговите дела да се гледат от съдиите, които не харесваше”, каза Нели Куцкова.

Тя не пожела да коментира кариерното израстване на прокурор Ася Петрова, която стана заместник на Сотир Цацаров и придружаваше Цветан Цветанов на дълга визита в САЩ. "Не познавам това момиче”, каза съдията и посочи, че когато човек стане известен, за него започват да се говорят всякакви неща.

Магистратът заяви, че по време на целия преход е имало опити да се въздейства върху съдебната система и "със сигурност някой се е поддал”. Политическият натиск ставал чрез председателите на съдилищата или чрез членове на Висшия съдебен съвет.

За уволнението на прокурор Камен Ситнилски от ВСС, съдията посочи, че "топката е в полето на съда”, но случилото се е "безобразие” и "голям срам”.

По думите на Куцкова, сегашният вътрешен министър Цветлин Йовчев създавал впечатление на "по-умен и балансиран човек”, но пък лидерът на ДПС Лютви Местан разочаровал с атаките си срещу съда, който, според него изменил мярката на Октай Енимехмедов, защото нападнатият от него се казвал Ахмед. "Как се казва нападателят, питам аз”, посочи Куцкова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?