Нелсън Мандела влезе в болница

Нелсън Мандела влезе в болница

Бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела бе приет събота в болница с болки в корема, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на съобщение на правителството на Република Южна Африка.

Президентът Мандела е на 93 години. Президентът на Южна Африка Джейкъб Зума призова да се уважава правото на личен живот на Мандела и каза, че и семейството му не иска да привлича медиен и обществен интерес. Говорител на Мандела добави, че той се чувствал добре и бил в добро разположение на духа.

Мандела стана първият чернокож президент на Южна Африка през 1994 г., след като прекара 27 години в затвора заради политическата си дейност и борбата си срещу апартейда, за която бе удостоен с Нобелова награда за мир.

През последните години здравето му се влоши. В началото на миналата година също влезе за няколко дни в болница и това породи опасения за здравословното му състояние. Последните месеци той живее в родната си къща в Куну и не се появява на  публични прояви.

Последните снимки на Мандела са как гласува от дома си през май на местните избори и от срещата му през юни с първата дама на САЩ Мишел Обама и децата ѝ.

Споделяне

Още от Свят