Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Немислимо е ускоряване на Бързата помощ със сегашните ресурси

5 коментара
Немислимо е ускоряване на Бързата помощ със сегашните ресурси

Бързата медицинска помощ може да стане по-бърза единствено с повече пари – за увеличение на лекарските заплати и останалия персонал, за привличане на още хора в системата за формиране на допълнителни екипи, с което да се ускори пристигането на адрес.

Това е мнението на специалистите, които се сблъскват със спешните случаи. Те смятат заложеният от здравното министерство стандарт от 20 минути за достигане на адрес за реалистичен при сега наличните ресурси. В същото време пациентите имат по-високи очаквания и смятат, че 20 минути са твърде много време когато става въпрос за спешни състояния.

Какво е необходимо, за да се подобри бързата помощ, кой трябва да даде парите за това и до пари ли опира всичко? Mediapool потърси мнението на лекари и пациенти за представената преди ден от здравното министерство концепция за промяна на Спешната помощ, предвиждаща още да се разчита основно на екипи от парамедици.

Плановете са също за увеличаване на заплатите в системата, но не е ясно откъде ще дойдат парите при положение, че за финансирането ще продължава да се разчита само на държавата, след като се изключва участието на частни структури в сферата.

Ниските заплати в спешната помощ

“Новозавършил лекар постъпва на работа при нас със заплата от 530 лева, а лекар с 25-годишен трудов стаж и две специалности е с основна заплата 690 лева. Брутното възнаграждение много рядко достига за лекарите 1100 лева и то с извънредния труд – всички нощни дежурства, празници и т.н. Заплатите им изостават спрямо всички останали лекари – джипита, специалисти от болничната и извънболничната помощ“, коментира пред Mediapool д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ-София. “Сестрите и фелдшерите са с основна заплата 440 лева, брутната им заплата трудно достига 650 лева. Шофьорите получават 360 лева“, допълни той.

Според него заплатите на лекарите и другия персонал трябва да се умножат по две, за да станат адекватни и да може да постъпят на работа още хора, за да се сформират още екипи. “Става въпрос за много тежък труд. Не се срещаме само с интелектуалци, а с всякакви хора във всякакво състояние. Тази сутрин в 4 часа наш екип беше в “Биад“, където имаше един намушкан и четири-пет души пострадали от побой. Мислите ли, че тези хора са били трезви?“, коментира Гелев.

Почти половината щат в София стои незает

“В момента в София имам 140 свободни щата, от които 85 са на лекари. Това означава, че 40% от щатовете в столицата са незаети“, съобщи още Гелев. “Дори да се попълнят, столицата ще разполага с около 30 екипа, при около 17-20 екипа в момента“, заяви Гелев. Той обясни, че пряко сили в момента с наличните ресурси се формират 25 екипа при препоръчителни по европейски стандарт за град с населението на София 85 екипа.

Трите типа екипи, които предвижда концепцията на МЗ, не са новост за София. “И сега ние имаме реанимационни екипи с лекар, сестра и шофьор, такива с фелдшер и шофьор и транспортни – само с шофьор. Просто фелдшерите ще бъдат заменени от парамедици. “Имаме и трупен екип от санитар и шофьор, който прибира починалите на обществени места. На ден в София на улицата умират между 10 и 15 души“, посочи Гелев.

Бързината на линейките

По най-тревожния за пациентите въпрос – времето, за което пристига линейката, Гелев смята, че подобрението минава задължително през решаването на кадровия проблем. “И сега се вместваме в стандарта от 20 минути. Но забележете – 20 минути от момента на запалване на двигателя на линейката. А не от момента, в който е постъпило обаждането“, заяви Гелев.“Когато има свободна линейка, тя се насочва веднага за адреса, но много често няма и се чака да се освободи. Ако сега в момента имаме 17 екипа, а са постъпили 25 обаждания, просто няма какво да направим. Изчаква се някой от екипите да се освободи и се изпраща на следващия адрес“, коментира той. “В София има 23 000 таксита, които достигат на адрес за между 4 и 7 минути. И въпреки това по празнични дни, когато много хора ги търсят е невъзможно да повикаш такси. Как ние с 20 екипа да покрием град с 1.5 млн. души?“, допълни Гелев.

Освен заради недостиг сега линейките закъсняват и заради натоварен пътен трафик, при отдалечени населени места, при нови сгради необозначени като номерация и неотразени в картите на гр. София.

Теодора Захариева от Българския пациентски форум обаче смята, че 20 минути са много време. Тя коментира пред Mediapool, че нормалното време за достигане на линейките е между 7 и 12 минути, какъвто е стандартът в редица европейски страни. “Ако има катастрофа и човек се нуждае от поддържане на жизнените функции, ако се нуждае от интубиране, на 20-тата минута, според мен е прекалено късно“, заяви тя. “Това е много време и за случаи на инфаркт, инсулт“, допълни Захариева.

Дългогодишният бивш директор на института за спешна медицинска помощ “Пирогов“ Спас Спасков заяви пред Mediapool, че стандартът от 20 минути, заложен в концепцията, е реалистичен за наличните ресурси. “Знам, че пациентите биха искали линейката да се отзовава за секунди, ако може, но това е в сферата на пожеланията и без повече ресурси няма как да се случи“, допълни Спасков.

“Освен това у мен буди съмнение факта, че стандартът е един за цялата страна“, посочи той. По думите му в труднодостъпните планински райони линейките масово пристигат за по 50-60 минути, а хората не се оплакват, че получават помощ след толкова време.

Частни финанси за дейността

Захариева не разбира отказа на държавата да помисли за различни форми на публично-частни партньорства. Тя припомни за частен проект за парамедици на мотори, в който участва и Българският червен кръст (БЧК).

Спасков също смята, че държавата трябва да даде възможност за влизане на частни структури в оказването на спешната помощ. Според него има хора, които биха се възползвали от тази опция и по този начин биха разтоварили държавните центрове за спешна помощ. Той направи аналогия с частната охранителна дейност.

“СОТ пристига за три минути, изпитал съм го от личен опит. В същото време ми се е налагало да викам и линейка и знам за колко време пристига. Държавата е длъжна да осигури с полицията охраната на всички български граждани и имуществото им. Има хора обаче, които смятат, че това не им е достатъчно и се обръщат към СОТ. По същия начин смятам, че има хора, на които ако им се предостави такава възможност, биха си доплатили, за да може линейката им да пристигне за пет минути“, коментира Спасков.

По думите му има и инвеститорски интерес към този сектор.

Помощ от лекари или от парамедици

Концепцията на министерството залага на промяна в модела като за целта ще се създаде професия парамедик. Става въпрос за хора, които ще се обучават по една или две години, за да отреагират в спешни ситуации по определени алгоритми. Ще има и екипи, които включват лекар, но те ще са по-малко и ще се изпращат когато се налагат по-сложни манипулации.

Според Гелев в София екипите само с парамедици ще се отзовават предимно на сигнали за улични случаи и пътно-транспортни произшествия. “Става въпрос за случаи, при които се следва правилото “качвай и карай“ и се гони т.нар “златен хирургичен час“, в който пациентът трябва да бъде максимално бързо закаран в болница. Екипите с лекар според Гелев пък ще се отзовават повече на домашни адреси, там където състоянието на пациента трябва да се прецизира. “Разбира се, какъв екип да се прати за всеки конкретен случай ще преценяват диспечерите“, допълни Гелев. “По-добре е обаче екипът дори да се позабави малко, но да се прати точният екип, а не да има дублиране и да се праща два пъти линейка на едно и също място“, посочи той.

Захариева одобрява това, че се въвежда фигурата на парамедика и смята, че това може да спести много средства, което да позволи от друга страна лекарите да получат достойно заплащане. “Парамедикът не е лекар, не е учил десет години и не инвестира цял живот в квалификацията си. Затова той излиза много по-евтино, а в същото време е обучен да отреагира в основни ситуации. Според Захариева обаче, ако сме решили да следваме германския модел, който също е базиран на парамедици, “трябва да не се срамуваме да го внесем изцяло, а не да се опитваме да откриваме при колко градуса завира водата“. Тя не вижда в концепцията на министерството детайлно разписаните стъпки за решаване на проблемите.

Спасков пък е изненадан от намеренията на министерството да решава проблема с парамедици. “Първо парамедиците са нещо, което го нямаме, и тепърва трябва да го създадем, което ще отнеме най-малко две-три години. А дотогава?“, коментира той. Според него проблемът може да се реши и с лекари без това да е прекалено скъпо, но при всички положения като се увеличат заплатите в Спешната помощ.

“Какво се случва с младите лекари сега? Те завършват и започват работа обикновено не като лекари, а във фармацевтични фирми и др. Т.е. цялото общество плаща обучението им, за да станат нещо друго. Те не могат да станат джипита, не могат да станат и специалисти в извънболничната помощ, защото за там се изискват хора със стаж. Не могат да започнат работа в малките болници, тъй като им въведоха стандарт за специалисти на трудов договор, за да смачкат умишлено малките лечебни заведения. Но по този начин смачкаха и младите лекари като им затвориха вратите. В големите болници специализират млади лекари, но са малко“, коментира Спасков.

Според него младите лекари имат своето място в спешната помощ като същевременно могат да специализират и нещо друго, не задължително спешна медицина.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Българин2
  #5
 2. H
  #4
 3. N
  #3
 4. лекар
  #2
 5. София
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.