Немска организация осиновява кучетата, нахапали до смърт проф. Ботьо Тачков

Немска неправителствена организация ще осинови поетапно кучетата, които нахапаха до смърт проф. Ботьо Тачков през април в столичния квартал “Малинова долина”. Това съобщи Манол Нейков, директор на общинското предприятие “Екоравновесие”.

Немците вече са заявили желание да осиновят 5 от общо 9-те кучета от глутницата. Животните могат да бъдат осиновени, защото директорът на Агенцията по безопасност за храните е оттеглил предписанието, че те са агресивни, обясни Нейков.

 

До края на октомври ще приключи първият етап от изграждането на приюта за бездомни кучета в Горни Богров. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която провери хода на строителните работи.

 

Това е първият в страната приют от отворен тип. Той ще има два навеса – в единия ще са отделени агресивните кучета, а в другия - нормалните. В кучкарника приоритетно ще се настаняват глутниците и агресивните животни. “Мястото на кучетата не е по улиците и в междублоковите пространства, а е в приюти от подобен тип”, каза Фандъкова.

 

Около 1000 бездомни кучета ще побере приютът, чието изграждане струва на столичани 1.38 млн. лв.

 

В момента се договаря започването на изграждането на втория етап от съоръжението, който също е предназначен за още 1000 кучета, каза зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Тя допълни, че приютът в Сесловци ще продължи да работи. Той ще бъде насочен основно към кастрация на уличните и домашните кучета.  

Споделяне

Още от България