Немската гимназия в София отново е с най-висок бал

За поредна година 91-ва Немска гимназия в София е училището с най-висок минимален бал за прием след седми клас. Последният приет при първото класиране в гимназията е с бал 34.610 при максимален бал 36. Паралелката с най-висок минимален бал от 35.524 е в Софийската математическа гимназия с природоматематически профил и с интензивно изучаване на немски език. Това съобщи в сряда началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева.

 

През тази година в София няма седмокласник с максимален бал 36, а през миналата година е имало един ученик с такъв бал. Сега най-високият бал в София е 35,964 и е на момиче, завършило 49-то СОУ, което е прието в 91-ва Немска езикова гимназия.

 

През тази година, както и през 2012 година, най-желаната паралелка от кандидат-гимназистите е паралелката в 164-та Испанска гимназия с интензивно изучаване на испански език и с втори чужд език английски, а училището в София, което най-много пъти е пожелано от седмокласниците, е Втора английска езикова гимназия. За неговите паралелки подадените желания от седмокласниците са 11 898.

 

От професионалните училища най-желана е Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ) с 8562 кандидат-гимназисти, като в нея най-желаната паралелка е "Банково дело с английски език". Тя е посочена в 1549 желания за прием.

 

Сега в първото класиране най-много желания за прием са посочили двама седмокласници - 111 желания, съобщи Кастрева.

 

Това са двама съученици от 22-ро СОУ - момче и момиче, като желанията им са подредени идентично, но момичето се е класирало по 19-то желание в 32-ро СОУ, а момчето е прието по 30-то си желание в 18-то СОУ.

 

В сравнение с миналата година сега се е повишил броят на седмокласниците от страната, които искат да кандидатстват в столичните училища. "Сега тези ученици от страната са 551, като 97 от тях не са попаднали никъде и при разглеждането на техните документи установихме, че това са ученици, които желаят да учат в определено училище в София, но не им е достигнал балът за него", каза Кастрева.

 

Тя обобщи, че в първия етап на класирането след седми клас в София са подадени 7319 заявления в 27 училища-гнезда, като общо посочените желания за прием са 123 648.

 

Класирани в първия етап са 6740 ученици, а некласираните ученици са 579, така след първото класиране са останали в София 110 свободни места.

 

Сега обаче се осъществяват класиранията след седми клас в училищата към Министерството на културата и от тях класирането е завършило само в Италианския лицей, отбеляза Кастрева. Тя добави, че днес трябва да се запишат учениците в Американския колеж.

 

При първото класиране в София са закрити общо 19 паралелки - 10 профилирани и 9 професионални, а през миналата година бяха закрити 24 профилирани и 5 професионални паралелки.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?