Немската Uniper спира парите за "Северен поток 2"

Немската Uniper спира парите за "Северен поток 2"

Германската Uniper ("Унипер"), която е финансов партньор на руската "Газпром" в строежа на газопровода "Северен поток 2", не планира повече да осигурява средства за проекта. Това заяви неназован топ мениджър на концерна по време на онлайн пресконференция, цитиран от руската ТАСС в четвъртък.

"Можем да потвърдим, че не планираме в бъдеще да осъществяваме плащания. Надявам се, че тази информация ще ви помогне", допълни той.

Компанията обаче отказва да съобщи направената от нея инвестиция в строежа на "Северен поток 2". Според информации сумата възлиза на 700 млн. евро. За приключване на финансирането на подложения на санкции от страна на САЩ газопровод вече съобщиха още трима от финансовите партньори на "Газпром" в проекта – австрийската OMV (О Ем Ви), Shell ("ШЕЛ" и германската Wintershall Dea (Винтерсхал Деа"). Петият партньор е френската Engie ("Анжи").

Всяка от тях трябваше да осигури 10 на сто от стойността на газопровода, а след завършването му да придобие такъв размер акции от оператора на бъдещия газопровод - Nord Stream 2 ("Норд Стрийм 2"), а сегашният единствен собственик на оператора – "Газпром", да запази дял от 50 на сто.

В края на ноември 2020 г. "Норд Стрийм 2" съобщи, че партньорите в проекта почти на 100 процента са обезпечили финансирането му.

В средата на февруари 2021 г. руският вицепремиер и бивш министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че тръбопроводът е построен на 95 на сто и че той ще бъде завършен.

Миналия октомври САЩ разшириха наложените вече санкции срещу участниците в "Северен поток 2" и втората линия на "Турски поток" с аргумента, че проектите са предназначени да засилят лоста на Русия за влияние в Европа. За продължаването на строежа обаче се обявиха Германия и Австрия, а след встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън се заговори и за смекчаването им.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?