Немски филм разбива табута за Хитлер

В Берлин бе представена премиерата на нов филм, който разрушава едно от последните табута в германското кино. В централната роля на филма "Падението" е Адолф Хитлер.

Сценарият и режисурата са на Бернд Айхингер, а филмът проследява последните дни на нацисткия диктатор, преди неговото самоубийство.

Хитлер е представен от към човешката му страна, като мек човек.

Филмът бе посрещнат с противоречиви реакции в страната, която все още се опитва да вникне в същността на събитията от Втората световна война.

Д-р Ролф Гизен от Филмовия музей в Берлин заяви пред ББС, че филмът разбива табутата в германското кино.

"Това не е първият път, когато показват Адолф Хитлер на екрана, но е първият път, когато се опитват да разкрият човешката страна у чудовището", казва той.

По думите на кинокритика филмът е насочен към генерацията, която не е запозната с терора по време на войната и с националсоциализма.

Младите хора ще открият впечатляващо докосване до фатализма на злото, добавя той.

"Скоро видяхме филма на Мел Гибсън "Страстите Христови", сега имаме филм за страстите на Адолф Хитлер", посочва Гизен.

Изабел Маршал, специалист по история на изкуството, заявява, че филмът е предизвикал у нея много силна емоционална реакция. "За мен това беше нещо като кошмар, от който не можех да се отърва", казва тя.

Според нея избраният подход на представяне на Хитлер е погрешен.

Аз съм сигурна, че може да се намерят хора, които да използват този филм по начин, който няма да е най-добрият за Германия, смята Маршал.

"Но това е много добър филм и точно сега е времето за повята на подобни произведения", добави тя.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?