Немски партньор в "Северен поток 2" може да напусне проекта

Шефът на "Унипер" Краус Шифер твърди, че засега остават в "Северен поток 2", но с безпокойство следят ситуацията

Един от немските партньори в проекта за строеж на газопровода "Северен поток 2" може да го напусне заради очакваните американски санкции срещу европейските компании, участващи в реализацията на тръбата, срещу която са Вашингтон, Украйна, Полша и някои от прибалтийските държави, а Брюксел все още има съмнения и прави анализи.

Заместник-генералният директор на "Унипер" (Uniper), която се отдели от Е.OН през 2016 година, Кристофер Делбрюк коментира в интервю за изданието Finanz Nachrichten, че дружеството може да напусне проекта.

"Не можем да рискуваме да бъдем подложени на американски сакнции. Ще бъдем изключени от търговския оборот и няма да можем да търгуваме в долари“, коментира Делбрюк.

В момента основен акционер в дружеството, реализиращо проекта - "Норд Стрийм 2", е само руската "Газпром". Плановете са след получаване на всички разрешителни за строежа руският концерн да запази 50 на сто от компанията, а германските "Винтерсхал" ( Wintershall) и "Унипер" (Uniper) , австрийската ОМВ (OMV), френската "Анжи" (Engie) и холандската "Шел" да си поделят останалия капитал като осигурят дългосрочно финансиране за половината от общата стойност на газопровода или по 950 млн. евро за всяка от западните компании.

По-късно обаче в изявление за руската агенция ТАСС главният директор на "Унипер" Клаус Шефер каза, че компанията му се придържа към своите задължения по проекта и че е убеден в неговата целесъобразност. от гледна точка на енергийната политика на Германия и Европа в момент на намаляване на производството на природен газ в Европа.

По думите на Шефер засега "проектът е независим от актуалното развитие на събитията", затова и твърдо смята, че "Северен поток 2" ще бъде реализиран. Той обаче признава,че с безпокойство следи "настоящата спирала от санкции в световната политика".

"Надявам се, че скоро всички страни ще разберат, че винаги е по-добре да се свали напрежението. Възможни са последици за нашето финансово участие в проекта "Северен поток, ние анализираме текущите политически, правни и икономически събития", добавя Шефер.

Американският Сенат прие закон, който предвижда санкции за компаниите, участващи или финансиращи строителството на газопровода, който трябва да мине по дъното на Балтийско море и да свърже Русия с Германия, която е сред най-големите потребители на руски газ.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не е подписал закона, но в редица свои изказвания се обявява срещу строителството на газопровода.

"Северен поток -2“ е планиран с капацитет от 55 милиарда кубични метра газ годишно, дълъг е около 175 км и по оценки на експертите ще струва около 9.5 милиарда евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес