Немски жп компании проучват възможностите за проекти в България

Немски жп компании проучват възможностите за проекти в България

Делегация, включваща представители на 7 германски компании от железопътния сектор, се срещна със зам.-министъра на икономиката Александър Манолев за проучване на възможностите за инвестиции и реализиране на съвместни проекти, съобщиха от икономическото ведомство.

Делегацията е ръководена от Аксел Шупе, управител на Съюза на германската жп-индустрия – организация на федерално ниво, която обединява над 190 компании покриващи цялата верига по отношение на жп техниката. 

По думите на зам.-министъра през последните години у нас се осъществят мащабни проекти за подобряване на жп инфраструктурата, финансирани от европейските фондове, които привличат много чуждестранни компании, кандидатстващи за тяхното изпълнение.

"България има много добри традиции в жп сектора, в това число и със специализирани училища, които подготвят квалифицирани кадри“, подчерта Александър Манолев. Той коментира, че се надява, че ще бъдат установени ползотворни връзки с български компании като акцентира, че те имат сериозен потенциал. Даден бе пример с подписания договор за продажба и ремонт на 40 товарни вагона, който бе сключен между завод "Септември“ и полската група "ЗУЕ“.

По време на срещата Българска агенция за инвестиции и Национална компания "Индустриални зони“ са направили презентации за възможностите за инвестиции и мерките по Закона за насърчаване на инвестициите, от които биха могли да се възползват, допълниха от министерството.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?