Немските компании са готови да инвестират в Източна Европа

Разширяването на Европейския Съюз ще доведе до "бум" на инвестиции от немски компании в новоприетите държави, твърди проучване на консултгантската компания Ърнст енд Янг. В допълнение 85% от компаниите очакват, че разширяването ще има положителен ефект върху инвестициите в новоприетите държави.

Въпреки това, много немски предприемачи не бързат с инвестирането на изток и изчакват отпадането и на последните прегради пред търговията и инвестициите.

От всички страни от бившия Източен блок, Германия проявява най-сериозен инвеститорски интерес към Чешката република, Полша и Унгария. Почти всяка втора компания, която е инвестирала в Източна Европа през последните 5 години, има инвестиционен проект в една от тези три държави.

През следващите години Чешката република, Унгария и Полша ще останат предпочитано място за немските инвеститори. Шестдесет процента от компаниите, които вече са инвестирали в Източна Европа, имат конкретни планове за нови инвестиции през следващите 2 години.

Значението на България, Румъния и Русия като инвестиционна цел също нараства. Почти всяка трета компания в Германия, която иска да инвестира в Източна Европа, включва Русия в сметките си.

Разширяването на ЕС се очаква да има положителен ефект при вземането на решение за инвестиция за всяка трета немска компания, която все още не е инвестирала в Източна Европа.

Петдесет и осем процента от компаниите, които вече са инвестирали в Източна Европа смятат, че разширяването на ЕС ще даде допълнителен тласък на инвестициите в този регион.

Въпреки всичко, дори тези компании, които вече са инвестирали в Източна Европа, показват слабо познаване на съществуващите инвестиционни стимули. Всяка трета компания би трябвало да признае, че не познава темата за инвестиционните стимули в Германия и ЕС.

Споделяне

Още от Бизнес