Немският бизнес разширява инвестициите си в България

Добрата бизнес среда в България е довела до разширяване на инвестиционните проекти на германските компании. Това коментира пред БНР вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева, която е на посешение в провинциите Баден-Вюртемберг и Бавария от вторник.

Като добър пример за извличане на икономически ползи за страната ни тя посочи договора с "Даймлер-Крайслер" за доставка на транспортни средства за българската армия, покрай който са сключени офсетни или т.нар. компенсационни споразумения. По тях "Даймлер-Крайслер" вече е насочил техни доставчици да инвестират в България, допълни Шулева. Така компанията "Кун текнолоджи" ще започне строителство на завод за автомобилни части в Радомир. Това е истински пример за индиректен инвестиционен офсет, по който ще създаде производство, осигури работна ръка и съответно икономически растеж на страната ни, посочи вицепремиерът.

От германската компютърна фирма Ес Ей Пи пък споделили с министъра ни намерения през 2005 г. да наеме още 200 нови програмисти за работа в компанията си в България. Търговската верига "Кауфланд" също е на старта на инвестициите си, посочи Шулева. Компанията вече е определила терени за осем от десетте бъдещи магазини, които "Кауфланд" възнамерява да изграси у нас.

Немският бизнес се поинтересува и от възможностите за участие в инфраструктурни проекти, допълни Шулева. По думите ѝ компаниите очакват процедурите за усвояване на средствата по европейските фондове, предприсъединителните и структурните, да се подобряват, за да могат компаниите да участват равноправно в тези търгове.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: