Немският език се лиши от най-дългата си дума

Немският език се лиши от рекордно дълга дума, която се изписва с 63 букви, предаде германската телевизия ARD.

Думата е Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz. Тя се превежда така: "закон за разпределение на задълженията по надзора за маркировката на говедата". Думата е била част от наименованието на закон в провинция Мекленбург - Предна Померания.

На 29 май местният парламент (ландтаг) взе решение да отмени този закон, който като съкращение се изписваше като RkReÜAÜG, напомня "Шпигел". Разшифровката на съкращението е следната: Rinderkennzeichnungs - und Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz, което в превод означава: Закон за разпределение на задълженията по надзора на маркировката на едрия рогат добитък и говеждото месо.

Съответният документ е бил приет през 1999 г. във връзка с контрола за болестта луда крава. Заради новите нормативни документи необходимостта от RkReÜAÜG е отпаднала.

Употребата на дълги думи в немския език ще става все по-ограничена, като по всяка вероятност подобни на посочената дума ще отпаднат. Тя е била запазена в езика само заради напомнянията за нея в пресата, защото в живия език никой не я използвал. В речника на немския език Duden езиковедите не са я включили, защото не е достатъчно разпространена, коментира изданието The Local.

Сега рекордьор ще стане думата Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitänswitwe от 48 букви, която означава "вдовица на капитан от дунавското параходно сдружение".

Създаването на безкрайно дълги думи в немския език е теоретично възможно заради словообразувателния модел, според който новата дума се формира по пътя на сливане на основите на други думи. За да онагледи лингвистичното явление, сдружение за изследване на немския език измисли думата: Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetzesentwurfsdebattierklub- diskussionsstandsberichterstattungsgeldantragsformular, която се състои от 140 букви.

В превод думата означава: "формуляр за заявление за получаване на пари при представянето на отчет за състоянието на обсъжданията в дискусионния клуб на законопроекта за разпределение на задълженията по надзора за маркировката на говеждото месо".

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?