Немско градче окървавено след стрелба в училище

Немско градче окървавено след стрелба в училище

Немското градче Виненден, разположено на 20 км северно от Щутгарт, бе окървавено в сряда, след като жертви на 17-годишен младеж станаха 16 души по последни данни на полицията. Много други са ранени, сред тях и полицейски служители в тежко състояние. След преследване на убиеца и завързала се престрелка с полицията, той се самоубил.

Кървавата баня започва в училището “Албертвил“ в центъра на града, когато в 9.30 часа местно време влиза облечен в черна военна униформа бивш негов възпитаник. Младежът Тим Кречмер открива огън в коридора и близките класни стаи и поваля смъртоносно девет ученици, трима учители и служител на учебното заведение. Беше съобщено и за починал в болница ученик, с което жертвите набъбнаха до 17, но после полицията коригира отново броя на убитите на 16, без да обясни защо. Загиналите ученици са на възраст между 14 и 15 години.

В настаналата паника, в която ужасени тийнейджъри скачат на двора директно през прозорците на сградата, нападателят успява да избяга.

След инцидента целият център на града е отцепен, в търсенето на убиеца се включват три вертолета и полицейски части със следови кучета, общо 1000 души.

Докато трае преследването младежът застрелва човек от клиника, разположена в близост до училището.

По информация на германските медии младежът взема автомобил с шофьора като вид заложник. Това по-късно бе потвърдено от полицията, уточнено бе, че шофьорът е на 41  години и през цялото време Кречмер държал към главата  му насочено дулото на пистолета.

Около 12 часа той е обграден от полицията на паркинг на автокъща в съседното селище Вендлинген. В започналата престрелка младежът убива двама души - клиент на автокъщата и продавач. Ранени са много тежко двама униформени на 37 и на 38 години, след което Кречмер се самоубил около 12.45 часа, уточниха от полицията. Първоначалната информация бе, че е застрелян от нейните служители. Щофьорът на отвлечения автомобил е успял да се спаси в суматохата покрай откритата стрелба.

Германски медии съобщиха, че родителите на убиеца легално са съхранявали в дома си 18 оръжия. По-късно стана ясно, че Кречмер е стрелял с едно от тях - пистолет "Берета", който е бил записан на името на баща му, съобщиха от полицията.

Майка му е задържана за разпит в полицията, бащата бил заможен предприемач от съседно селище, пише Билд.

"Още ли не сте мъртви всички?"

Ученичка от ІХ-ти клас в "Албертвил" казва пред телевизионните камери : “Бяхме в компютърната зала, когато се чу толкова силен шум, че учителката ни излезе навън и погледна. После просто затвори вратата. По-късно от друга учителка разбрахме, че някакъв обезумял човек е стрелял, а след това ни беше подаден знак от една полицайка да излезем всички заедно навън и да тръгнем в посока към басейна".

От разказите на очевидци става ясно, че целта на убиеца е бил Х -ти Д клас, където 17-годишният младеж минал три пъти, натискайки спусъка. Приоритетно стрелял по момичетата, твърдят свидетели. След последния път той огледал стаята и учениците и попитал “Още ли не сте мъртви всички?” и стрелял отново. В този момент една стажантка се хвърлила да предпази ученичка с тялото си и била простреляна.

Полицията открила на мястото на инцидента над 100 изстреляни куршума, които младежът взел от дома си.

Мотивът за убийствата все още е неясен.

Последният такъв случай в Германия бе през 2002 г., когато също бивш ученик на гимназия в градче източно от Ерфурт застреля 17 ученика и след това се самоуби.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят