Според главния обвиняем

Немцов бил убит заради критики срещу исляма

Съратник на опозиционера отхвърля тази възможност, роднини на задържаните твърдят, че те са набедени

Заур Дадаев

Бившият заместник-командир на чеченския батальон "Север" от вътрешните войски към руското МВР Заур Дадаев, арестуван наред с други заподозрени в убийството на руския опозиционер Борис Немцов на 27 февруари в Москва, фактически пое вината като организатор на престъплението. Според него убийството е извършено заради многократни изявления на този политик срещу мюсюлманите и тяхната религия, предаде руското електронно издание Росбалт.

При обявяването на постановлението за ареста му вчера съдът информира, че Дадаев е признал вината си пред следствието. В съда той не коментира въпроса за вината си, а само поиска справедлив процес според закона. Другият обвиняем Анзор Губашев заяви, че е невинен.

Според източник на Росбалт в органите на реда Дадаев заявил, че през януари т. г. научил за правени неведнъж от Борис Немцов изказвания срещу мюсюлманите, живеещи в Русия, срещу пророка Мохамед и самия ислям. Като силно вярващ човек Заур не успял да изтърпи това.

"Фактически Дадаев призна, че е организатор на престъплението - заяви източникът на Росбалт. - Затова няма смисъл да чакаме някакви шумни изобличения или задържания в рамките на това разследване."

Дадаев е дълбоко вярващ мюсюлманин, който е бил шокиран от карикатурите на пророка Мохамед във френския сатиричен вестник "Шарли ебдо", каза вчера президентът на руската република Чечения Рамзан Кадиров. Той определи Заур Дадаев, който е бивш заместник-командир на чеченския батальон “Север”, като "патриот".

Съратникът на Немцов от ръководството на опозиционната партия РПР-ПАРНАС Иля Яшин обаче заяви във Фейсбук, че не вярва опозиционерът да е убит заради критика на исляма.

"Немцов никога не е казал лоша дума за исляма. Той бе човек абсолютно толерантен в религиозен план. Естествено той критикуваше терористите, разстреляли редакцията на "Шарли ебдо" в Париж. Голям брой публични персони обаче ги критикуваха далеч по-сурово и на по-висок глас. Немцов критикуваше убийците, но никога не е казал лоша дума за исляма. Тъй че версията, според която уж именно Немцов е дразнел най-силно радикалните ислямисти в Русия, не издържа никаква критика", твърди Яшин, цитиран от руския електронен вестник "Газета".

Московски съд наложи вчера мярка за неотклонение "задържане под стража" на петима заподозрени по делото за убийството на Немцов. Освен Дадаев и Губашев съдът остави в ареста още трима, заподозрени в съучастие - Хамзад Бахаев, Тамерлан Ескерханов и Шагид Губашев.

Чеченците братя Губашеви и братовчед им Заур Дадаев никога не са попадали в полезрението на правоохранителните органи. Майките на заподозрените заявиха, че не знаят подробности за живота на синовете си и не вярват да са замесени в убийството на руския политик, пише на сайта си "Комсомолская правда".

Вестникът помества интервю за едноименната радиостанция, дадено от Луиза Губашева - роднина на тримата. Тя заявява, че никога не е обсъждала с тях политически теми и смята, че са умишлено набедени. "Винаги хвърлят вината върху чеченци, кавказци, хора от Кавказ, само да стане нещо. Глупости", казва Губашева.

Според източник на Интерфакс от правоохранителните органи, все още активно се проучва версията, че престъплението е поръчано от чужбина, отбелязва "Взгляд". Засега няма официална информация за мотивите или за поръчителите на убийството, пише интернет изданието.

Украинският модел Анна Дурицка, придружавала Немцов в момента на убийството и представяна за основен очевидец, не успя да осигури на следствието каквото и да било описание на убиеца,преди да се завърне в Киев, припомня "Взгляд". Още не се знае дали Дурицка ще пристигне пак в Москва, за да разпознае престъпниците.

Най-голямата дъщеря на Немцов - Жанна, заяви в интервю за германския в. "Билд ам зонтаг", че се съмнява дали ще бъдат заловени истинските убийци на баща ѝ. "Убедена съм, че убийството е било политически мотивирано", каза тя, като добави, че в Русия не са останали вече опозиционни политици и опозицията е "обезглавена".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?