Ненчев: България няма да купува от Русия двигатели за МиГ 29

Според него страни-членки на ЕС и НАТО имали неупотребявани части за старите съветски машини

Ненчев: България няма да купува от Русия двигатели за МиГ 29

България ще купи нови руски двигатели за МиГ-29, но те няма да се вземат от Русия, съобщи военният министър Николай Ненчев.

Според проучване на Министерството на отбраната (МО) има европейски страни, които притежават нови двигатели за старите съветски машини, въпреки че те се произвеждат само в Русия.

"Ще постигнем едно добро споразумение. Най-вероятно двигателите ще бъдат от страна членка на ЕС или НАТО", каза Ненчев пред бТВ.

Министерството на отбраната се готви да обяви още този месец обществена поръчка за закупуването на шест нови двигатели за МиГ 29 и други резервни части, като според информация на Меdiapool сделката ще бъде за над 50 млн. лева.

Според Ненчев освен Русия има страни и от Западна и от Източна Европа, които разполагат с нови неизползвани двигатели. Той обаче не уточни кои са те.

От обясненията му стана ясно, че вероятно Русия няма да може да участва в обществената поръчка при положение, че е обект на европейски санкции.

Ненчев каза още, че правителството не се е отказало и от намерението си да купи нов тип боен самолет. Според него в рамките на 3-3 години и половина България вече ще има поне 12 изтребители.

България върви към закупуването на изтребители F 16 втора ръка. В момента министерството проучва кои страни имат възможност да ни предложат подобни машини. В ценовия клас, който България може да си позволи, влизат и шведските машини "Gripen".

НАТО от години призовава България да прекрати зависимостта си на военната ни авиация от Русия.

Ненчев коментира, че българското небе ще се охранява самостоятелно или съвместно с наши партньори, но няма опция изцяло да се отстъпи суверенитет на чужда държава.

Предстои парламентът тази седмица да разгледа промени в Закона за отбраната, които да дадат възможност за съвместна охрана на небето ни с други страни членки.

Неформални консултации по въпроса вече са проведени с Белгия, Холандия, Италия и Полша.

Страната домакин решава кого да покани и какъв договор да сключи с него.

"Можем и незабавно да започнем разговори за съвместна охрана, ако е в наш интерес, а при тази силно увредена среда на сигурност е в наш интерес, но на този етап нямаме необходимост", каза Ненчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?