Ненчев: Делото срещу мен се превръща в пълен фарс

Николай Ненчев, сн. БГНЕС
Това дело се превръща във фарс. Обвиненията, че съм причинил щети на руска компания, са пълно безумие, коментира бившият министър на отбраната Николай Ненчев.
 
Той посочи пред бТВ, че по делото за ремонта на изтребителите МиГ 29 има развитие ”и то в положителна посока”. Вчера е имало изслушване на свидетели, които ”само потвърдиха по най-категоричен начин моята теза – спестени са огромни средства“.
 
Прокуратурата обвини Ненчев в престъпление по служба заради това, че е отказал на руснаците да ремонтират старите съветски изтребители МиГ 29.
 
”Ако е трябвало да платим на РСК МиГ 1.8 млн. лв. за ремонт на самолетни двигатели, то по полската сделка сме платили 1.025 млн. лв. Това е огромна разлика, с много по-добри срокове за изпълнение и с много по-добра гаранция. Със сигурност е ощетил РСК МиГ, но това слабо ме интересува”, каза Ненчев.
 
Обвиненията, че съм причинил щети на руска компания, са пълно безумие – да ме съди за това български прокурор, като че ли му го е разпоредил руски прокурор. Очевидно се задействаха българските сили на мрака, допълни той.
 
Според него причината е, че е нарушил корупционни практики.
 
По думите му България не е имала договор с РСК МиГ, а "рамково споразумение, което не ни задължава да подпишем договор". 
 
”При положение, съм намерил по-добри условия при много по-добра цена и гаранция, естествено, че ги предпочета – все пак това са парите на българския данъкоплатец и не ми е безразлично как ще ги харча“.
 
Ненчев коментира и проекта за избор на нов тип боен изтребител.
 
”Ние бяхме финализирали финансовата част. Не бих могъл да кажа коя оферта ще избере новото правителство, засега поне обявиха, че това е ”Грипен“, което не беше съвсем коректно. На първо място трябваше да получат добра експертиза“, каза Ненчев.
 
За мен това не е просто договор за покупка на самолети, това винаги е изглеждало като геостратегически избор, посочи Ненчев.
 
В отговор на въпрос той посочи, че е прекалено рано да коментира какъв министър на отбраната ще е Красимир Каракачанов, но добави, че има "известно безпокойство“. 
Споделяне

Още по темата

Още от България