Ненчев и Местан се явяват заедно на местните избори

Ненчев и Местан се явяват заедно на местните избори

Партията на бившия министър на отбраната Николай Ненчев БЗНС и ДОСТ на бившия председател на ДПС Лютви Местан се коалират за местните избори. Обединението беше обявено от лидерите на двете партии. 

БЗНС и ДОСТ ще участват с общи кандидати за кметове и листи за общински съветници по места.

"Да консолидира демократичната общност в България - това основната цел на коалицията. Мотото на новото обединение е „Демокрация без корупция и олигарси“, каза Лютви Местан, цитиран от БНР.

По думите му двете партии били амбицирани да предложат нов модел на истинска "политическа интеграция около идеи, а не около корпоративни интереси".

"Нашето разбиране за модерна интеграция изключва както крайният национализъм, отрича и етническите партии, които се изграждат в олигархично-корпоративни структури, чрез които се осъществяват корупционни механизми за управление на страната", каза още той.

Ненчев подчерта, че двете партии влизат в сътрудничеството равнопоставени:

"Затова във качеството си на председател нямам никакво колебание. Зная и откъде ще дойдат атаките. Днес слагаме началото на едни съюз, който, убеден съм, ще промени България към по-добро".

Първия кандидат за кмет, издигнат от коалицията, е настоящият кмет на Хитрино - Нуридин Исмаил.

На парламентарните избори през 2017 година ДОСТ спечели повече гласове в Турция от ДПС, но местния вот изисква половин година уседналост в съответния район и населено място в страната, за да може човек да гласува.

В кабинета "Борисов 2" Николай Ненчев беше министър на отбраната от квотата на вече несъществуващия "Реформаторски блок", който участваше във властта с ГЕРБ. След предсрочни парламентарни изброи РБ не успя да влезе в парламента, а в края на 2017 година БЗНС напусна остатъците от "Блока.  

Споделяне

Още от България