Ненчев: Не трябва да бъдат спирани обществени поръчки в отбраната

Военният министър "силно обезпокоен" от атаката, че е назначил регистрирана за проституция на висш пост

Николай Ненчев, сн. БГНЕС

"Не би следвало да бъдат спрени големи обществени поръчки в отбраната, защото тя е част от националната сигурност". Това заяви военният министър Николай Ненчев, след като преди ден премиерът Бойко Борисов разпореди да се спират "обществени поръчки, за които се появяват и най-малките съмнения за нередности".

В отбраната годишно се усвояват стотици милиони левове през обществени поръчки, които традиционно минават в тайна под удобното прикритие на националната сигурност. През годините периодично се появяваха информации, че много от най-големите търгове са с предизвестени победители, но прокуратурата така и не успя да стигне до осъдителни присъди.

Последната поръчка, която привлече внимание, е за закупуването на четири бронирани високопроходими автомобили за техническо наблюдение и два бронирани високопроходими транспортни автомобила за Военна полиция на обща стойност 13.4 млн. лева. Депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев внесе парламентарно питане до Ненчев какви са причините, наложили обявяването на тази тръжна процедура и то в съкратени срокове, какви способности ще бъдат реализирани чрез придобиването им при положение, че службата вече се е освобождавала от подобни бронирани автомобили поради липса на необходимост и не е ли по-целесъобразно средствата да бъдат разходвани за купуването на подобна техника за Сухопътните войски.

Освен това в приетите Програма и План за развитие на Въоръжените сили и действащи инвестиционни план-проекти, подобен проект не съществува. Освен това службата вече разполага с израелските бронирани коли "Пясъчна котка" (Sand Cat).

Военният министър Николай Ненчев се готви да стартира тази година и два от най-скъпите проекти от модернизацията на армията – придобиването на нов тип боен самолет и нов модулен патрулен кораб, които може да надхвърлят милиард и половина лева.

Парите ще се плащат разсрочено през годините, като за първите вноски е осигурено целево финансиране.

Военният министър коментира в четвъртък и парламентарно питане на депутата от БСП Атанас Зафиров, според което назначената от Ненчев бивша шефка на ведомственото дружество "Снабдяване и търговия" е била регистрирана за проституция и затова ѝ е бил отказан достъп до класифицирана информация.

Ненчев посочи, че няма такива данни, а въпросната служителка му е предоставила документ от МВР, в който се уточнява, че тя не е регистрирана.

Ненчев каза, че тя водела две дела в тази връзка, но не уточни срещу кого.

"Аз съм силно обезпокоен от това, което се случва, не знам откъде идва атаката", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от България