Ненчев недоволен, че няма да се вдигат заплатите на войниците

Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че не е доволен от проектобюджета за отбрана за 2017 г. и ще продължи разговорите с министъра на финансите Владислав Горанов.

По думите на Ненчев основният проблем са заплатите на военнослужещите.

"Съгласете се, че не е приемливо една базисна заплата от 608 лв. за военнослужещ. Все пак тези хора са изправени пред доста сериозни предизвикателства, вършат огромна работа, включително сега по границата. Опитвам се да направя така, че те да получат заслуженото", коментира Ненчев.

Армията е в сериозен кадрови колапс, като от месеци военният министър твърди, че преговаря с финансовото министерство за увеличаване на заплатите за войниците. Това обаче не е предвидено в бюджета за отбрана за следващата година.

По повод идея на Патриотичния фронт в случай на нерегламентирано преминаване на българската граница тя да бъде охранявана с всички средства, включително огнестрелно оръжие, Ненчев заяви, че "е добре да се внимава с такива изказвания, защото с тях се предизвиква интерес към страната ни".

"Настоявал съм много ясно да бъдат разчетени инструкциите, които съм разписал - да се използва сила само при неизбежна отбрана, така както е регламентиран този въпрос в международното и българското право. До момента не сме имали каквито и да било инциденти", заяви Ненчев.

"Не твърдя, че ние трябва да правим всичко възможно тези хора да се чувстват свободни да преминават и да правят каквото си искат в България. Разпоредил съм се нашите момчета да бъдат абсолютно безкомпромисни по отношение на опазването на границата. Мисля, че се справят чудесно", каза още той.

Ненчев не пожела да коментира дали е редно ген. Румен Радев като командир на ВВС да е получавал около 2000 лв. за летателен час. Министърът отбеляза само, че за същите пари полковник от ВВС е летял десет пъти повече.

Споделяне

Още от България