mediapool.bg Ти си това, което четеш

Ненчев: Новите военни кораби ще струват 820 млн. лева и ще се строят в България

16:37 | 31 март 2016 | 1 коментар

Николай Ненчев. Снимка: БГНЕС

Военният министър Николай Ненчев съобщи в четвъртък, че одобреният от правителството проект за придобиването на два нови патрулни многофункционални кораба ще излезе 820 млн. лева. По думите му тази сума ще покрие и необходимите въоръжение, техника и комуникации.

Той уточни, че предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител и посочи, че според предварителната информация при изграждането на плавателните съдове в България, цената ще бъде с около 30% по-ниска.

"В рамките на три и половина до 6 години ВМС ще разполагат с два напълно завършени кораба“, заяви министър Ненчев във Варна.

Той поясни, че в следващите няколко дни проектът за модернизация на ВМС ще бъде внесен в Народното събрание, като очакванията са да бъде приет от парламента до края на май. След това ще започнат конкретни действия, във връзка с които вече са проведени предварителни разговори със страни-членки на Европейския съюз и НАТО, съобщиха от пресцентъра на МО.

В България има много малко фирми, които биха могли да изпълнят подобна поръчка. Според информирани източници с най-големи шансове за поръчката е фирмата "МТГ Делфин".

В позиция до Mediapool oт компанията посочиха, че засега са "единственият български завод, който строи специализирани кораби" и не носят вина за това.

По отношение на бежанския натиск по морската ни граница министърът на отбраната заяви, че до момента не разполага с оперативна информация, която да дава основания за безпокойство.

"Въпреки това в началото на април ще проведем около Бургас една съвместна тренировка на ВМС и регионална служба "Гранична полиция“ – Бургас с участието на фрегата "Дръзки“ и два катера, и аз съм съгласен, че такава съвместна подготовка трябва да се организира и в района на Варна“, каза още Ненчев.

На журналистически въпрос във връзка с ремонта на Военноморски клуб – Варна той отговори, че е възложил проверка и е поставен срок за започване на конкретни дейности от определената за изпълнението фирма.

"Ако до няколко дни ремонтните дейности не стартират, ще прекратим договора и ще възложим нова поръчка“, заяви министър Ненчев.

Във Варна министърът на отбраната откри нов 16-срезов компютърен томограф в Военноморската болница в града, в която има клиники, обслужващи цяла Източна България. Апаратът е на стойност 330 хиляди лева.

Още по темата
Още от България

Посещението на президента Радев в Русия е: