Ненчев оспори ревизията в МО: Не може всички поръчки да са с нарушения

Лидерът на БЗНС обвини служебния военен министър в политическа атака

Бившият военен министър и лидер на БЗНС Николай Ненчев оспори проверката на наследника си Стефан Янев в Министерството на отбраната, за която се твърди, че била засекла нарушения в над 100 обществени поръчки.

Ненчев коментира в сряда, че това на практика са "почти всички обществени поръчки за цялата 2016 година".

Според Ненчев е съмнително и времето, за което е извършена проверката, тъй като той неведнъж възлагал одитни проверки и очаквал доклади, което отнемало около два-три месеца само за една поръчка или за проверка в едно дружество.

Ненчев каза още, че приема изявлението на Янев като "персонална политическа атака срещу него, което е нарушение на основния закон и на принципа, чрез който служебното правителство е отговорно да проведе честни и прозрачни избори".

Ненчев коментира още, че не е запознат с доклада за поръчките, и настоява чрез медиите той по възможно най-бързия начин да стане публичен, за да може да отговори на всички въпроси.

"За мен е странно как в рамките на 10-11 дни са проверени повече от 100 обществени поръчки, което би означавало, че някъде около 11 минути са отделили съответните експерти, което мен лично малко ме безпокои", заяви бившият военен министър.

Според Николай Ненчев вчерашното изявление на Янев създава "усещане в обществото за нещо нередно, за нередности, за едва ли не корупционни практики". "Нещо, което категорично мога да заявя, че не отговаря на истината", добави доскорошният министър от БЗНС.

Ненчев каза още, че се чувства спокоен и застава "зад всяка своя дума, зад всяка своя инициатива".

Той даде и положителна оценка за хората, които работят в системата, и които се занимават с обществените поръчки.

Той не разбира защо, при положение че се говори за нередности, бившият ресорен заместник-министър от неговия екип Десислава Йосифова е в политическия кабинет на служебния министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?