Ненчев пак обяви, че теоретично България може да участва в операция в Сирия

Армията има готовност да изпрати още до 1000 военни на границата

Снимка: БГНЕС

Военният министър Николай Ненчев за втори пореден път в рамките на десетина дни декларира, че теоретично е възможно България да вземе участие в сухопътна операция срещу "Ислямска държава" в Сирия.

Подобно на предишното му изказване, в събота той отново уточни, че все още "няма такъв казус". Изявленията на Ненчев продължават да се разминават линията на поведение, възприета от премиера Бойко Борисов, който твърдо заяви, че страната ни няма да участва в подобни действия, макар че такива изобщо не са обсъждани.

"Винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва и настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми. Защото, когато пращаш самолети и ракети, не можеш да очакваш мир от другата страна. Ние трябва да си направим ревизия на нашето поведение, говоря на нашето като ЕС, като НАТО, дали винаги външната ни политика е адекватна и дали това, което сме правили, е донесло очакваните резултати", коментира той на 19 ноември.

"Без сухопътна акция в Сирия няма да се размине. На този етап от нас не е искано да участваме в нещо подобно. Теоретично е възможно страната ни да участва в сухопътна операция в Сирия, но нямаме такъв казус. Ако такъв казус се появи, ще разговаряме тогава", заяви на този фон Ненчев в събота пред Нова телевизия.

Във връзка с очакваното ново засилване на миграционния натиск към България, военният министър съобщи, че армията има готовност да изпрати на границата още до 1000 униформени, които да я охраняват.

"Напрежението в Сирия ескалира, което би следвало да доведе до засилване на бежанската вълна, включително и към България, но ние сме готови за всичко, ако е необходимо бихме могли за часове да увеличим многократно военнослужещите по границата ", коментира още Ненчев.

Колкото до ескалиралото напрежение между Москва и Анкара след свалянето на руския бомбардировач Су-24 от турски изтребител, министърът посочи, че "вярваме в здравия разум, вярваме, че ще се намери мирно и политическо решение, вярваме, че създалото се напрежение трябва да спадне и да се намери решение, което да удовлетворява и двете страни".

По думите му през последните дни не е имало нарушаване на българското въздушно пространство от чужди летателни средства. Заключи и, че "към този момент няма непосредствена заплаха за националната сигурност". 

Споделяне

Още от България