Ненчев пита Цацаров бил ли е подслушван и кой е имал достъп до разговорите му

"Необоснованото подслушване на висши държавници е практика от тоталитарното минало", казва военният министър

Николай Ненчев, сн. БГНЕС
Военният министър в оставка Николай Ненчев попита официално главния прокурор Сотир Цацаров бил ли е подслушван в рамките на разследванията срещу него.
 
Ненчев посочва в отворено писмо до главния прокурор, че по закон има право да  се запознае с делата срещу него, включително и с информацията, получена чрез използване на специални разузнавателни средства“.
 
Срещу Ненчев бяха повдигнати две обвинения. Първо прокуратурата обвини Ненчев в престъпление по служба заради това, че е отказал руснаците да ремонтират старите съветски изтребители МиГ 29. След това той получи второ обвинение за престъпление по служба заради поръчка за купуване на армейски униформи. Според прокуратурата Ненчев е разпоредил да бъде взет договор от частна фирма за сметка на ведомствената ”Интендантско обслужване”. След това обаче военният министър ”компенсирал” частната фирма, като оказал натиск с нея да бъде сключен договор като подизпълнител.
 
Във връзка с разследванията Ненчев задава шест въпроса на Цацаров:
 
1. Използвани, прилагани и разрешавани ли са в досъдебното производство специални разузнавателни средства спрямо мен в качеството ми на министър на отбраната на Република България?
2. Кой и на какво основание по закон и за какъв период е наредил това?
3. Лицата, които са реализирали тези специални разузнавателни средства, имат ли съответното ниво за достъп до класифицирана информация, включително информация на НАТО, която като министър на отбраната получавам ежедневно и е с най-висока степен на класификация в страната и в Алианса?
4. Къде е отивала информацията, която ежеседмично ми се докладва от служби "Военна информация“ и "Военна полиция“, от националния команден пункт на БА, от компетентните органи в МО и щаба на отбраната? Теми, засягащи стратегическото и оперативното планиране, свързани с националната сигурност и сигурността на НАТО и които са обсъждани в мои разговори с министри на отбраната на съюзни страни, военни аташета на приятелски страни, членки на ЕС и НАТО.
5. Кой гарантира опазването на тайната, в случая от значение за националната и съюзната сигурност? 
6. Гарантирана ли е сигурността на тази информация и спазен ли е основният принцип на Закона за защита на класифицираната информация "необходимост да се знае“? 
 
Ненчев посочва, че подобна информация няма нищо общо с повдигнатото обвинение, но би била изключително опасна при използването и за политически преследвания и пробиви в националната сигурност. 
 
”Може ли Вие или някой друг компетентен орган да гарантирате на мен и българското общество, че някой няма да злоупотреби с данни и факти, станали му известни по този начин и те да достигнат до трети страни?”, пише Ненчев.
 
”Г-н Цацаров, мисля, че Вие дължите тези отговори на българските граждани. Необоснованото подслушване на висши държавници е практика на едно отречено от българското общество тоталитарно минало, в което за осъществяване на политическа репресия бяха впрегнати всички ресурси на тоталитаризма, включително и българският съд и прокуратура. Затова и доверието в тези институции е толкова ниско”, посочва още Ненчев.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?