Ненчев пожела на прокурорите да не слушат шефовете си

Обвинението срещу военния министър в оставка за МиГ-овете е разширено

След като преди ден партията на военния министър в оставка Николай Ненчев обвини главния прокурор Сотир Цацаров в сталинизъм, репресии и пропаганда, в четвъртък той продължи критиките срещу ръководството на държавното обвинение, като пожела на прокурорите "да изпълняват по-малко заповеди, които противоречат на правото и на техния морал".

Ненчев се яви в столичното следствие, където бе запознат с промени по едно от делата срещу него - че е отказал на руснаците да ремонтират старите съветски изтребители МиГ 29. Прокуратурата съобщи, че са "събрани доказателства и за още едно престъпно деяние" – не е утвърдил и ремонта на агрегати и покупката на други резервни части за самолетите.

Очаква се Софийската градска прокуратура да внесе обвинителен акт срещу него в 30-дневен срок.

На влизане в следствието Ненчев коментира лаконично, че има "леки промени" в обвинението срещу него, но той е спокоен и "вярва в доброто и в правосъдието". Той отново коментира, че има атака на прокуратурата срещу министри на Реформаторския блок и припомни, че вече е обвинен и Трайчо Трайков.

В същото време няма ефективност по отношение на КТБ и АЕЦ "Белене", добави Ненчев.

Ненчев вече на няколко пъти обвини прокуратурата в изпълнение на политическа поръчка срещу него и заподозря, че са изтичали СРС-та с негови разговори. Преди ден БЗНС поиска европейско разследване срещу главния прокурор Сотир Цацаров.

Срещу военния министър в оставка има две обвинения. Като първото, свързано с поръчка за шиене на униформи, вече е в съда.

Обвинението за МиГ-овете е разширено

В четвъртък от прокуратурата съобщиха, че обвинението срещу Ненчев за ремонта на МиГ-овете е прецезирано. Той е обвинен за извършено престъпление по служба при условията на продължаващо престъпление – с две отделни деяния.

Първоначалното обвинение бе за отказа на Ненчев да се ремонтират в Русия двигатели за изтребителите. Сега към него е добавен и отказът му да одобри разходи за покупката на резервни части за машините.

"Николай Ненчев също не е изпълнил служебните си задължения, като в нарушение на Закона за отбраната не утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолети МиГ-29, и не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на Република България. От това са настъпили значителни вредни последици за Българската армия и случаят е особено тежък", посочват от прокуратурата.

Одисеята с ремонта на старите съветски машини

По-рано от прокуратурата съобщиха, че делото срещу Ненчев е образувано по сигнал на гражданин, подаден още на 11 ноември 2015 г. Информацията му е била препратена на ДАНС, която води проверка близо една година.

Според разследващите министърът в оставка с действията си е провокирал опасност от "допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност“.

В края на м.г. Николай Ненчев се отказа от услугите на руснаците, които поддържаха изтребителите МиГ 29 досега, и сключи договор с Полша за ремонт на шест двигатели за старите съветски машини.

Идеята на военното министерство бе така да се заобиколи стопроцентовата зависимост на българската бойна авиация от Русия, за което НАТО настоява от години. Освен това Ненчев твърди, че условията на поляците са по-изгодни от руските, а допълнителни плюсове в избора им е режимът на европейски санкции към Москва.

Споразумението с Полша бе ратифицирано от парламента. То бе подкрепено от ГЕРБ, ПФ, РБ, ДПС и няколко депутати от БДЦ. "Атака" и "БСП лява България" бяха "против". АБВ не участва в гласуването.

Решението на Ненчев очаквано предизвика остра реакция от страна на Москва, която заплаши да оспори договора в съда. Според руснаците само те имат лиценз да извършат ремонта.

Ненчев искаше да подпише с Полша и ново споразумение за цялостната поддръжка на самолетите, но се оказа, че тя няма капацитет да я поеме.

Още през май тази година Ненчев бе разпитан от Софийската градска прокуратура (СГП) за обстоятелствата около договора с Полша. Тогава той обясни, че сделката е била одобрена от Министерския съвет и ратифицирана от парламента.

Споразумението с Полша предвиждаше удължаване на експлоатационния ресурс на шест двигатели за МиГ-29 на българските военновъздушни сили (ВВС) за над 6 млн. евро. След ремонта двигателите ще имат ресурс от 350 часа. Гаранцията ще е 24 месеца или 200 летателни часа.

В крайна сметка Министерството на отбраната се завърна под крилото на Русия, но вече ще пазарува части за изтребителите през български посредници.

МиГ-овете и "подкупа"

Ремонтът на руските изтребители не е нова тема за прокуратурата. В края на април 2015 година Ненчев заяви в интервю за в. "Сега", че са му били предложени "сериозни проценти" от евентуална бъдеща сделка за ремонта на руските "МиГ"-ове.

Прокуратурата започна проверка, но я прекрати, тъй като твърденията на Ненчев не намерили потвърждение.

"Ако някой иска да извади 80 млн. лв., аз съм съгласен. И то сега, в тази тежка криза. Как да постъпим? Нали разбирате, че ако аз бих искал да злоупотребя, това е най-лесната форма, а те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да предложат", заяви тогава Ненчев, без да посочи кой е авторът на това примамливо предложение.

Прокуратурата обаче съобщи, че "само и единствено в твърденията на министъра на отбраната се съдържат някакви данни, че непознато лице му е предложило среща във връзка с поддръжката на МиГ – 29, както и че щял да остане доволен, тъй като процентът бил добър".

Споделяне

Още по темата

Още от България