Ненчев призова военните да си оттеглят рапортите за напускане

Според него системата вече е подредена, а социалните придобивки защитени

Николай Ненчев. Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев призова военните, които са подали рапорти за пенсиониране или напускане на системата, да преосмислят решението си и благодари на военнослужещите, че не са протестирали и са запазили "своята чест и достойнство пред обществото".

"Статутът и социалните придобивки на военнослужещите бяха защитени", заяви Ненчев след решението на премиера Бойко Борисов да отмени орязването на привилегиите за служителите в сектор "Сигурност".

Според Ненчев в резултат на многогодишните реформи и трансформации, въоръжените ни сили са завършили своята реорганизация. Ясно са разграничени различните категории военнослужещи и цивилни служители и социалния им статус.

За разлика от него вътрешната министърка Румяна Бъчваров заяви, че желанието на полицаите, подали рапорти за напускане, ще бъде изпълнено.

Военнослужещите не се присъединиха към полицаите, които в нарушение на законите блокираха улици, магистрали и гранични пунктове, но според неофициална информация ясно са заявили в поделенията недоволството си от готвените промени и са дали заявка, че ще участват в протестите на по-късен етап. В знак на протест са били отменени и планирани полети, но военният министър не коментира тези случаи.

Въпреки твърденията на Ненчев, че системата вече е реорганизирана, военните открито негодуват срещу недъзите ѝ. Все още данъкоплатците издържат не малко пенсионирани военни, които са назначени на цивилни длъжности, и така взимат и пенсии, и заплати. Все още не е прекратена и практиката за субективно кариерно развитие, основаваща се на "наши хора" и политически мотивирани повишения.

Ненчев посочи, цитиран от пресцентъра на военното министерство, че през последните дни ведомството е положило огромни усилия да убеди държавното ръководство в необходимостта от запазване на съществуващата нормативна база. На президента и главнокомандващ на въоръжените сили, на министър-председателя, както и на министъра на финансите е бил предоставен детайлен анализ за негативните ефекти и последици за отбранителните способности, за мотивацията на хората в обраната, за боеготовността на военните формирования от въоръжените сили, както и за изпълнението на съюзните ни задължения в НАТО.

Военият министър обаче не коментира, че заради високите разходи за издръжка на военнослужещите, които на практика изяждат почти целия бюджет за отбрана, въоръжените сили не могат да бъдат модернизирани.

"Никога не съм се съмнявал в мъдростта и далновидността на държавното управление в лицето на президента, министър-председателя и колегите министри. Трябва да си даваме сметка, че намирането на баланса между провеждането на необходимите реформи и запазването на стабилността на системата за сигурност и отбрана на държавата е сериозно предизвикателство за политиката. С днешното решение успяхме в усилието си да гарантираме предсказуемостта в кариерното развитие и социалния статус на военнослужещите", посочи Ненчев.

Той отбелязва още, че през последните дни е бил в непосредствен контакт с висшия команден състав от Щаба на отбраната, Съвместното командване на силите и Българската армия, както и с военнослужещи от военни формирования.

"Открито и честно се обединихме около необходимостта за защита на социалния статус на военнослужещия. Българските военнослужещи за пореден път доказаха своята лоялност към конституционния ред, към обществото и интересите на държавата, като не се подадоха на емоциите. В демократичните общества проблемите се решават в рамките на институциите, чрез диалог и взаимно разбиране. По този повод искам да изкажа моята благодарност към хората в отбраната, които въпреки тревогата за своя социален статус, запазиха своята чест и достойнство пред обществото", заяви Ненчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?