Ненчев: Радев и Янев крият информация от електората на БСП и Решетников

Бившият военен министър обвини наследника си в лъжа и дезинформация

Николай Ненчев, сн: БГНЕС

Бившият военен министър Николай Ненчев определи последните коментари на президента Румен Радев и служебния министър на отбраната Стефан Янев, че по негово време се е подготвяла скъпа мисия по съвместната охрана на небето ни като лъжа.

"Целта е да се скрие истината от електората на БСП и кръга около Решетников за взетите решения в Брюксел за постоянна морска група в акваторията на Черно море и засилено предно разполагане на сили по югоизточния фланг на Алианса”, заявява Ненчев в своя позиция.

Според него с опитите да се харесат на електората на БСП и на определени кръгове в Русия, президентът и служебният министър на отбраната вредят на националните интереси.

"Категорично заявявам, че не съм залагал финансови параметри в "Концепцията за съвместен еър полисинг”, която е изпратена във Върховното командване на силите на НАТО (SHAPE). Финансовите разчети, които са взети като пример от балтийските страни, не са обсъждани или представяни където и да било. Радев и Янев злоупотребяват с истината, защото или не познават фактите или умишлено ги премълчават", посочва Ненчев.

Преди ден Янев съобщи, че финансовите параметри на въпросната концепция са абсурдни и сега служебното правителство се опитва да ги денонсира. По думите на служебния военен министър България е трябвало да плаща между 2 и 4 млн. лв. месечно за охрана на небето си.

България обаче не заплати нищо за първата обща мисия със САЩ и се очаква така да се проведе и втората – с Италия.

"Съвместната охрана не приземява нашите изтребители. Това би трябвало да знаят както президента, така и подопечният му служебен министър. А най-важното е да не въвеждат в заблуда цялото българско общество", посочва Ненчев.

По думите му, ако има финансови параметри, по закон те задължително трябва да се приемат и одобрят от Министерския съвет и Народното събрание.

"Водил съм предварителни разговори по темата с Италия и Полша, без да съм подписвал финансови параметри. Това е мярка, с която съюзниците гарантират сигурността на страните членки от всякакъв вид заплахи, включително и от терористичен акт. Президентът и служебният министър на отбраната лъжат, че Румъния не изпълнява такава мисия и че не поема разходи като страна домакин", посочва още бившият военен министър.

Състоянието на бойната авиация бе в основата на публичния спор между Ненчев и новоизбрания президент Румен Радев, който преди това бе командир на Военновъздушните сили. В мотивите си да напусне армията и да се кандидатира за президент, Радев посочи, че "концепцията за платен съвместен air policing с чужди държави е по-унизителна от Ньойския договор". Ненчев от своя страна го обвини, че напуска ВВС точно в момента, когато са осигурени способностите им.

"Политиката, която водих - да инвестираме в поддръжката на МиГ 29 до придобиването на нов изтребител (проект, който беше приет от Народното събрание), позволи да се възползваме от осъществяването на безплатна съвместна охрана. Още веднъж твърдя, че всичко това се случва, за да се отклони вниманието на обществото от непоследователната политика на Радев и Янев", добавя Ненчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България