Ненчев: Редниците трябва да взимат по 2500 лева

Военният министър ще търси подкрепа от премиера за увеличаване на заплатите в армията

Николай Ненчев. Снимка: БГНЕС

Военният министър Николай Ненчев ще иска срещи с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов за вдигане на заплатите в армията, която е изправена пред пореден кадрови срив. В четвъртък Ненчев съобщи, че армията трудно намира желаещи да станат войници при положение, че редниците започват с начална заплата от 609 лева.

Засега обаче няма разчети с колко може да се вдигнат заплатите на редниците в рамките на сегашния бюджет.

"Ако е според мен бих казал (бел.ред. заплатата на редника) 2 500 лв. Действително с най-добри чувства, казвам го с цялата си отговорност, защото тези хора заслужават много повече", заяви Ненчев, след като в четвъртък бе изслушан от парламентарната военна комисия.

След като години наред военното министерство не обявяваше конкурси за войници, за да пести средства, тази година ще се търсят 500 войници. Според неофициална информация вакантните длъжности вече са над 3000, половината от които офицерски.

За първите конкурси обаче няма достатъчно желаещи, като от Сухопътните войски официално съобщиха, че се явяват много роми и необразовани хора.

Според депутати, присъствали на комисията, кадровият проблем е много сериозен. Към момента в една от бригадите има 300 рапорта за напускане, твърдят те.

Въпросът с мотивацията на военните ще бъде обсъден и на специално заседание на Съвета по отбрана към Министерството на отбраната, а след това и специално заседание на парламентарната военна комисия.

"След което съм поел ангажимент да направя приоритетно срещи с министър-председателя с финансовия министър, разбира се – на първо място и с президента, от който винаги сме получавали подкрепа", каза Ненчев.

Освен недостатъчно редници, има проблем и с офицерите, като към момента не достигат 1200. Като се прибави и непрекъснатият процес на напускащи системата, реалната численост на армията вече пада под 20 000 души.

Според Ненчев обществото трябва да прояви разбиране за вдигане на заплатите на военните, а депутатите да окажат силна подкрепа.

Министерството вече подготви законови промени, според които коефициентът за определяне на месечната заплата за офицерите спрямо базисната ще е 2.3 вместо досегашните 2.2, а за сержантите и войниците – 1.9 и 1.7 вместо 1.75 и 1.6.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?