Ненчев се чуди дали Цацаров не е проводник на руската хибридна война

Военният министър в оставка заплаши да изкара БЗНС на улицата

Сотир Цацаров и Николай Ненчев

Военният министър в оставка Николай Ненчев засили персоналната си атака срещу главния прокурор Сотир Цацаров, като във вторник каза, че има подозрения и се чуди „дали не е проводник на руската хибридна война в България". Той съобщи още, че партията му БЗНС вероятно ще подкрепи протести срещу Цацаров и ще "излезем на улицата, за да кажем какво искаме".

БЗНС вече обвини Цацаров в сталинизъм, репресия и пропаганда, а Ненчев подкрепи визията на партията си във вторник и отново призова прокурорите да не изпълняват заповеди, които противоречат на правото.

Срещу военния министър в оставка има две обвинения, като първото, свързано с поръчка за шиене на униформи, вече е в съда. Очаква се до няколко седмици и основното обвинение срещу него - че е отказал на руснаците да ремонтират старите съветски изтребители МиГ 29, да влезе в съда.

"Очаквам други десетки обвинения, очевидно това не е случайна работа... Безпокои ме, че не се разследва мафията. Трябва да бъдат разследвани лицата довели ВМА до 240 млн. лева дълг", каза още Ненчев.

Той припомни и подозрението си, че в рамките на разследванията срещу него е бил подслушван, като така е възможно да е изтичала класифицирана информация на НАТО.

Ненчев: Обвиняват ме, че съм нанесъл щети на руска компания

"Смешно ми е. За руска компания ме обвинява български прокурор. Основното обвинение е, че съм нанесъл вреда на една руска компания", посочи Ненчев пред бТВ.

Той каза, че с решението си да подпише договор с Полша за ремонта на изтребители е спестил 6 млн. лева.

Според Ненчев прокуратурата трябва да разследва комисионерите и къде точно са отивали тези пари, но не го прави.

По думите му, подписвайки договора с Полша, той е защитил българския интерес, след като рамковото споразумение с руската РСК "Миг” му се е сторило подозрително, цената - твърде висока, а сроковете за изпълнение - прекалено разтегнати.

Той отново припомни, че новоизбраният президент Румен Радев в качеството си на командир на Военновъздушните сили е предложил Полша като алтернатива.

"Румен Радев беше голям привърженик на НАТО и Атлантическата идея и това е очевидно от докладните му. Във времето рязко се промени отношението му към атлантизма и прави опити за сближаване с Русия", коментира Ненчев.

В какво точно прокуратурата обвинява Ненчев?

Прокуратурата обвини Ненчев за извършено престъпление по служба при условията на продължаващо престъпление – с две отделни деяния.

Първоначалното обвинение бе за отказа на Ненчев да се ремонтират в Русия двигатели за изтребителите, но след това към него бе добавен и отказът му да одобри разходи за покупката на резервни части за машините.

Делото срещу Ненчев е образувано по сигнал на гражданин, подаден още на 11 ноември 2015 г. Информацията му е била препратена на ДАНС, която води проверка близо една година.

Според разследващите министърът в оставка с действията си е провокирал опасност от "допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност“.

В края на 2015-та Николай Ненчев се отказа от услугите на руснаците, които поддържаха изтребителите МиГ 29 досега, и сключи договор с Полша за ремонт на шест двигатели за старите съветски машини.

Идеята на военното министерство бе така да се заобиколи стопроцентовата зависимост на българската бойна авиация от Русия, за което НАТО настоява от години. Освен това Ненчев твърди, че условията на поляците са били по-изгодни от руските, а допълнителни плюсове в избора им е режимът на европейски санкции към Москва.

Споразумението с Полша бе ратифицирано от парламента. То бе подкрепено от ГЕРБ, ПФ, РБ, ДПС и няколко депутати от БДЦ. "Атака" и "БСП лява България" бяха "против". АБВ не участва в гласуването.

Решението на Ненчев очаквано предизвика остра реакция от страна на Москва, която заплаши да оспори договора в съда. Според руснаците само те имат лиценз да извършат ремонта.

Ненчев искаше да подпише с Полша и ново споразумение за цялостната поддръжка на самолетите, но се оказа, че тя няма капацитет да я поеме.

Още през май миналата година Ненчев бе разпитан от Софийската градска прокуратура (СГП) за обстоятелствата около договора с Полша. Тогава той обясни, че сделката е била одобрена от Министерския съвет и ратифицирана от парламента.

Споразумението с Полша предвиждаше удължаване на експлоатационния ресурс на шест двигатели за МиГ-29 на българските военновъздушни сили (ВВС) за над 6 млн. евро. След ремонта двигателите ще имат ресурс от 350 часа. Гаранцията ще е 24 месеца или 200 летателни часа.

В крайна сметка Министерството на отбраната се завърна под крилото на Русия, но вече ще пазарува части за изтребителите през български посредници.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?