Ненчев спря и поръчката за храната на армията

Сметната палата ще проверява всички сделки на военното министерство

Ненчев спря и поръчката за храната на армията

Военният министър Николай Ненчев обяви, че спира и поръчката за храна и напитки за армията с прогнозна стойност за близо 26 млн. лева без ДДС.

Той отново повтори слогана, че ще "бъде абсолютно безкомпромисен и при всяка сянка на съмнение ще спира поръчки", но така и не стана ясно на какво се дължи решението му да прекрати поредния конкурс. 

Поръчката за хранителни продукти и напитки е обявена през август 2015 г.  Разделена е на 15 обособени позиции, за които оферти са подали 18 фирми. Отворена е само техническата документация на участниците и е даден срок за отстраняване на нередности. Избрани изпълнители няма.

Ненчев съобщи още, че е поискал и получил съгласие от Сметната палата да направят пълна и обстоятелствена проверка на всички обществени поръчки на военното министерство.

Те вече са предмет на прокурорска проверка. По-рано тази седмица стана ясно, че директорът на най-ресурсната дирекцията във ведомството - "Отбранителна аквизиция", Венислав Цанов, който доскоро се ползваше с пълното доверие на Ненчев, е излязъл по негова молба в отпуск, докато текат проверките

Първоначално Ненчев изрази плахи резерви към обявения от премиера Бойко Борисов антикорупционен курс и каза, че "не би следвало да бъдат спрени големи обществени поръчки в отбраната, защото тя е част от националната сигурност"  и се "отчете" скромно само е един спрян конкурс за коли и джипове на обща стойност 1.5 млн. лева.

Само няколко дни по-късно обаче той обяви, че спира две от най-големите обществени поръчки – за купуването на нови бронирани машини за Сухопътни войски и Военна полиция на обща стойност над 50 млн. лева. 

В края на миналия месец електронното издание "Биволъ" писа, че всички обществени поръчки на Министерството на отбраната са обект на проверка от Военна прокуратура.

Проверката била образувана след сигнал, в който е описано "съществуването на корупционна среда и подготовка за сключване на вредоносни сделки в Министерството на отбраната“.

Николай Ненчев коментира, че приветства подобни проверки и няма притеснения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?