Ненчев уволни шефа на военното разузнаване

Не искал да смени кадрите на комунистическия режим, има сигнали за нередности и проблеми с НАТО

Веселин Иванов, сн. БГНЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев уволни директора на военното разузнаване Веселин Иванов, след като месеци наред даваше сигнали, че не иска да работи с него.

Ненчев обясни, че двамата не са успели да постигнат консенсус по важни въпроси за работата на службата, "особено по кадровото ѝ развитие, където 39 % от ръководния състав е назначен преди 1991 г.".

Сред мотивите за освобождаването на директора на службата е и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на НАТО.

"Смятам, че много от елементите на това сътрудничество за момента липсват", коментира министърът.

В момента има и постъпила информация за нередности в службата, които трябва да се проверят.

За временно изпълняващ длъжността директор на службата "Военна информация" е назначен полк. Светослав Даскалов.

Ненчев заяви, че очаква от новото ръководство на службата да извърши в кратки срокове необходимите реформи, да даде шанс на млади офицери да докажат професионалните си качества и да им предостави възможност да заемат ръководни длъжности, съобщиха от военното министерство.

"Очаквам служба "Военна информация" да продължи да осигурява навременна и актуална информация", коментира още министърът на отбраната Николай Ненчев.

Веселин Иванов бе наложен на поста от първото правителство на Бойко Борисов, като за целта бе променен и законът, за да може цивилен да е директор на военното разузнаване.

Служебният военен министър Велизар Шаламанов имаше желание да го смени, но срещна остра съпротива от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В петък Ненчев съобщи, че военното разузнаване продължава да се командва от кадри на комунистическия режим и изнесе данни, според които 6% от командващите са минали през специални школи в бившия Съветски съюз.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев пък съобщи, че разполага с "един много интересен документ как г-н Веселин Иванов е получил софийско жителство".

"Това е станало чрез съдействието на члена на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Милко Балев. Как може през 2015 година служба, която работи в държава-член на ЕС, да има началник, който е получил софийско жителство от член на Политбюро", каза Методи Андреев.

По-рано Николай Ненчев влезе в спор с ръководството на военното разузнаване около предаването на всичките му архиви на Комисията по досиетата. Той заяви, че това най-накрая ще стане въпреки съпротивата на професионалното ръководство на службата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?