Ненчев взе адвоката Радан Кънев на разпита му за МиГ-овете

Военният министър се оплака от неуместни прокурорски въпроси

Софийската градска прокуратура (СГП) разпита министъра на отбраната Николай Ненчев по проверката на договора с Полша за ремонт на шест двигателя за изтребители МиГ-29.

"Още веднъж искам да потвърдя, че това за мен и за колегите, за правителството беше геостратегически избор. Няма нищо нередно", заяви Ненчев след разпита, който продължи повече от два часа.

Министърът на отбраната бе придружен от лидера на ДСБ Радан Кънев, който го консултира в качеството му на адвокат.

Решението на Министерството на отбраната да ремонтира двигателите на старите съветски машини в Полша предизвика остра реакция от страна на Москва, която заплаши да оспори договора в съда. Според руснаците само те имат лиценз да извършат ремонта.

Военният министър припомни, че договорът е бил одобрен от Министерския съвет и ратифициран от парламента. В отговор на въпрос той посочи, че са му били зададени въпроси, които са му се сторили странни и неуместни, но не уточни какви са били те.

Военната прокуратура засега не е образувала досъдебно производство за договора, а само проверка. Към момента публично не са известни основанията за проверката, нито кои аспекти на споразумението за МиГ-овете се проверяват.

 

Ненчев заяви, че не е бил информиран по чий сигнал е образувана проверката. Той предположи обаче, че става въпрос за засегнати интереси, каквито, по неговите думи, не са малко в този случай.

 

Министърът на отбраната каза още, че не могъл "съвсем да се ориентира" за това какви са съмненията на обвинението за нарушения.

 

В същото време той коментира, че не е бил изненадан от проверката, която по думите му е насочена и към някои от "заместник-министрите и други хора, които са имали отношение, но всички са "изключително спокойни".

 
Радан Кънев от своя страна обясни, че помага на Ненчев в професионалното си качество като адвокат и има пълномощно по преписката с права да консултира Ненчев.
 
"Фактът, че съм добре запознат с темата, само помага на професионалната ми работа", посочи Кънев.
 
На въпрос дали според него дали проверката на военната прокуратура е политическа поръчка, той посочи, че към момента няма основания за подобно твърдение.
 
"Искаме да дадем възможност на прокуратурата да си свърши работата. Да изразим надежда, че тя няма да бъде инструмент на политическа поръчка", каза Кънев, заключвайки, че според него няма данни за нищо нередно.
 
В началото на април Ненчев бе разпитан и в Софийската военноокръжна прокуратура по досъдебно производство за доставка на облекла за българската армия. Малко по-късно военните прокурори обвиниха в длъжностно престъпление директора на най-ресурсната дирекция в Министерството на отбраната Венислав Цанов, който до скоро се ползваше с широки правомощия по обществените поръчки.
 
Споразумението с Полша предвижда удължаване на експлоатационния ресурс на шест двигателя за МиГ-29 на българските военновъздушни сили (ВВС) за над 6 млн. евро. След ремонта двигателите ще имат ресурс от 350 часа. Гаранцията ще е 24 месеца или 200 летателни часа.
 
До подписването на споразумението се стигна заради задънената улица, до която стигнаха преговорите между МО и руската корпорация РСК МиГ, която настоява, че само тя има право да ремонтира произведените от нея изтребители, тъй като Полша няма лиценз да прави това за трети страни, а само за собствените си самолети.
 
Русия заплаши да оспори споразумението между Полша и България в съда, а като нейни говорители се изявиха БСП, АБВ и "Атака", които са твърдо срещу договора с Полша.
 
Поляците обясниха, че ще ремонтират двигателите по собствена документация и не се нуждаят от руски лиценз, като ще предоставят на България същата гаранция като за полските ВВС.
 
Със споразумението България на практика избягва зависимостта си от страни извън НАТО, за което Алиансът призовава страната ни от години. 
Споделяне

Още по темата

Още от България