Ненчев за "флотилията": Тежка пропагандна война с елементи на хибридни атаки

С Русия се говори вежливо и добре въоръжено, каза Соломон Паси

Николай Ненчев, сн. БГНЕС

Няма разнобой за съвместните учения на НАТО в Черно море, напротив има единомислие и единоначалие. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев пред Нова телевизия.

Той определи твърденията, че има разминаване между институциите като "тежка пропагандна война с елементи на хибридни атаки".

Ненчев обясни, че Румъния е направила предложение към Турция и България трите страни да направят общи съвместни учения и тренировки в Черно море.

Целта на учението е била засилване на отбранителния потенциал в Черно море, посочи военният министър.

"Ангажименти не сме поемали, но разговори са водени с румънския колега по направеното предложение", каза Ненчев.

Той уточни, че думата "флотилия" въобще не е използвана. 

В четвъртък премиерът Борисов заяви, че "страната ни няма да стане част от подготвения черноморски фронт срещу Русия" и няма да участва в "обща флотилия с Румъния и Турция". Според него това би довело до военен конфликт, който той няма да допусне.

Николай Ненчев каза, че около 400 български военни ще участват на ротационен принцип в многонационална бригада в Румъния в рамките на НАТО, която ще провежда общи тренировки и учения.

Бившият външен министър Соломон Паси от своя страна коментира, че България няма интерес от солови акции, но има интерес от решение на НАТО за засилване на присъствието в Черно море.

"Русия разполага с мащабен план за милитаризация на Черно море, който включва и 6 подводници, всяка от които въоръжена с ракети от по 1500 км обсег", каза Паси. 

Според него България има нужда от нова натовска военноморска база.

Такава база е "истински необходима“ независимо дали ще бъде във Варна или Бургас, допълни той.

По думите на Паси това е необходимо, за да се постигне баланс на въоръжението в Черноморския регион. 

"С Русия трябва да се говори много вежливо и добре въоръжено. Това е ключът за преговорите - колкото си по-добре въоръжен, толкова си по-добре подсигурен", каза още той. 

Бившият външен министър определи думите на Бойко Борисов, че иска да има повече яхти в Черно море като изказване на председател на яхтклуб, а не на премиер. Паси припомни, че Украйна и Грузия също са искали повече яхти и туризъм в Черно море, но всички видяхме какво се случи – анексиране на Крим и откъсване на територии от Грузия.

Паси цитира мисъл на бившия британски премиер Маргарет Тачър, че дипломация без оръжие е като оркестър без инструменти.

Според него е добре България да бъде подготвена, защото "не знаем докъде ще ескалира напрежението в Черно море".

България в момента на практика няма военноморски флот. На разположение в момента са няколко 40-годишни белгийски фрегати. По тази причина е необходимо да се купят нови бойни кораби. Така че напрежението в региона има и добавена стойност – раздвижване на българската военна промишленост, заключи Паси.

По повод изказването на премиера Борисов, че иска мир, Паси коментира, че единственото място за мир без оръжие е Антарктида.

Споделяне

Още по темата

Още от България