Ненчев за ген. Попов: Животът е кратък, а моралът е вечен

Вицеадмирал Емил Ефтимов встъпи в длъжност като началник на отбраната, след като пое поста на официална церемония от предшественика си ген. Константин Попов.

Емил Ефтимов ще е временно на поста, докато някое от следващите правителства не предложи титуляр. До ситуацията се стигна след като Константин Попов напусна предсрочно поста заради неразбирателството си с новия президент и върховен главнокомандващ Румен Радев.

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев благодари на ген. Попов и каза, че "животът е кратък, а моралът е вечен".

"Вероятно мнозина от вас се питат дали аз се опитах да въздействам на решението на ген. Попов, отговорът ми е категорично "не". С този човек ни свързват толкова много неща, но не го направих, защото бях убеден, че това решение е въз основа на морални съображения", коментира Ненчев.

Ненчев е в публичен конфликт с новоизбрания президент още от времето, когато Радев бе командир на Военновъздушните сили.

Ген. Попов благодари на всички, с които е служил и работил през последните 37 години.

"Водил съм се от принципа, че общите интереси стоят над личните. Постигнахме немалко за една година", отчете генералът. По думите му тази година е била изключителна заради факта, че за първи път от десетилетия парламентът е одобрил 2.3 милиарда лева за модернизация на Българската армия.

Създадоха се предпоставки и условия и съм сигурен, че през 2017 г. ще има и проект за сухопътните войски, който ще бъде одобрен от парламента, допълни ген. Константин Попов.

Това обаче е много съмнително, тъй като проектът за закупуване на нови бронирани машини за сухопътни войски бе изместен от проекта за нови кораби и няма планирано финансиране за него.

Вицеадмирал Емил Ефтимов посочи, че приема отговорността с ясно съзнание за постигнатото дотук, проблемите и предизвикателствата пред въоръжените сили.

Той благодари на ген. Попов за съвместната работа и го увери, че ще продължи да работи по приоритетите - личен състав, модернизация и интеграция.

Ген. Константин Попов беше отличен с награден знак "Свети Георги" - първа степен.

Споделяне

Още по темата

Още от България