Нено Димов е арестуван за едно денонощие

Екоминистърът вече е пътник

Нено Димов е арестуван за едно денонощие

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще прекара вечерта в полицейския арест. Той е задържан за 24 часа с полицейска заповед, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред Mediapool. По-рано в четвъртък полицията и прокуратурата изведоха Димов за разпит, а премиерът Бойко Борисов заговори за оставката му. По-късно е било взето решение той да прекара вечерта в ареста. Към момента не са му повдигнати обвинения. От прокуратурата обещаха повече информация в петък.

Показното извеждане на министъра бе направено няколко часа, след като прокуратурата започна обиски в министерството на околната среда заради вноса на боклук у нас и водната криза в Перник. Главният прокурор разпореди да бъдат проверени и всички фирми, които внасят и търгуват с отпадъци.

Димов бе качен в бус на прокуратурата и отведен. Заедно с него бе прокурорът от спецпрокуратурата Ангел Кънев.

Нено Димов е бил разпитан в кабинета си в МОСВ, преди да бъде отведен за претърсване на жилището му, става ясно от съобщение на прокуратурата. На разпространени до медиите снимки се вижда как министърът дава на разследващите документи, които са му поискани.

https://www.mediapool.bg/gal/85/orig_923744ccd0c03d1b25529440535cc983.jpg

"Оказваме съдействие на прокуратурата", заяви Димов на въпрос дали е арестуван. Същото каза и Кънев.

"Въпросът с оставки на министри ще бъде обсъждан с коалиционните партньори", каза премиерът преди това в отговор на въпрос за евентуална оставка на Димов. Тези, които са пряко назначени от ГЕРБ, въобще не ги коментирам", добави той.

Институциите нямат отговор за водната криза, на ход е Гешев

Предстои да се види докъде ще стигне прокуратурата под ръководството на новия си началник при разнищването на водната криза и аферата с боклука. И двете попадат в ресора на екоминистерството.

За опасния недостиг на вода в язовир "Студена", който снабдява Перник, се знае официално от три месеца, а режим на потреблението бе въведен през ноември. До момента обаче няма официално становище на институциите как и защо се е стигнало до кризата, както и кой е отговорен. В паниката си от недоволството на местните жители премиерът Бойко Борисов осигури почти неотклонно присъствие на министри в Перник по празниците, съчетано с отпускането на близо 35 млн. лева, за да се намери някакво решение с водата на перничани.

Екоминистърът вече е пътник

Димов е министър от квотата на ВМРО, а според Коалиционното споразумение на ГЕРБ и "Обединени патриоти" промени в кабинета се правят "при предварително съгласуване на предлаганите промени с коалиционния партньор". Досега Борисов заобикаляше това, но бяха сменяни само министри от квотата на неговата партия. По информация на Mediapool засега не е насрочено заседание на коалиционния съвет.

От реакциите на проправителствените медии е видно, че Нено Димов вече е пътник. Досега той бе непоклатим на поста, независимо от скандалите около изгарянето на отпадъци в различни ТЕЦ-ове, както и плановете за управление на Пирин и Витоша.

"Ако премиерът е последователен в действията си, може би е редно, докато текат разследванията, временно да отстрани съответните министри, срещу които се води разследване", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова пък обяви, че ресорните министри отдавна е трябвало да си подадат оставките. Според нея проблемът е национален и отговорността трябва да се носи на централно равнище. Тя подчерта, че "министрите са само изпълнители на една политическа воля, на един модел на управление".

Проверката на боклука стигна до министерството

Екипи на МВР и ДАНС извършват обиск в министерството на околната среда и водите, съобщи по-рано главният прокурор Иван Гешев. Действията им са заради проверка на внасяните у нас отпадъци, разпоредена от шефа на държавното обвинение, след като плевенската прокуратура започна разследване за струпани над 9 хил. тона боклуци от Италия край града. Съмненията са, че тези отпадъци са свързани с натоварените на влакова композиция за България над 800 тона, които бяха спрени от италианските карабинери в края на миналата година. Тогава бе обявено, че се търси връзка между износа и италианската мафия. Боклуци от Италия бяха открити и на площадка във Враца. Според премиера Бойко Борисов има поне още седем такива площадки.

Съвпадение

Обиските в МОСВ съвпаднаха и с прокурорската акция за водната криза в Перник. Гешев обясни, че се работи и по двете линии.

От МОСВ твърдят, че от тях не е искано разрешение за внос на боклука, спрян от италианската полиция. Плевенската прокуратура пък обяви, че тамошните отпадъци са внесени по море. В началото на разследването бе съобщено, че са открити нарушения при съхранението, но нищо повече. Същите нарушения бяха открити и на площадката край Враца, където се съхраняват стари тонер касети. На собственика й ще бъде наложена глоба.

По закон

Според европейските регламенти има два режима на внос на отпадъци. Когато те не се за рециклиране и не са суровина, МОСВ трябва да бъде уведомено за този внос дори и да е от ЕС (както случая с Италия). Когато става въпрос за рециклируеми материали такова уведомление не се изисква, но митниците предупреждават РИОСВ, когато се натъкнат на такава пратка и местната екоинспекция би трябвало да провери дали отговоря на изискванията. Освен това търговците с отпадъци, дори и за рециклиране, трябва да поддържат регистри на внесените, изнесени, купени и продадени количества и имат задължение да ги предават на екоминистерството.

Публична информация за това колко нотификации за внос на боклук от Европа за какво количество и с каква цел са получени в МОСВ няма, въпреки че тя се събира от органите на министерството. Не е ясно и какви са обемите на търговия с рециклируеми отпадъци.

Сигнал до прокуратурата за "престъпна небрежност" на Димов

Междувременно от партията на бившия вътрешен министър Румен Петков АБВ внесоха сигнал до прокуратурата срещу Нено Димов. В него се посочва "престъпна небрежност" и се основава на докладите на ресорния министър до Министерски съвет, които регулярно дават информация за състоянието на водите и водните басейни в цялата страна.

Според партията документите ясно показват, че министърът е бил наясно с критичната ситуация с водата в Перник месеци наред, но не са били предприети мерки.

АБВ посочва, че в отчета на МОСВ за септември месец се посочва, че "всички язовири за питейно-битово водоснабдяване в края на месец септември са с обеми, достатъчни за обезпечаване нуждите на водоползвателите". Тогава язовир "Студена" е пълен 32.5%. В документа за октомври единствено е посочено, че язовирът е пълен 24.6%, няма конкретни предприето мерки от страна на ведомството.

Първите доклади с отрицателен уклон за състоянието на язовир "Студена" са през ноември, когато се въвежда и воден режим за питейно-битово водоснабдяване на град Перник и населени места в района. Тогава съоръжението е 17.9% пълно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?