Нено Димов е обвинен, че дал вода на "Стомана" и "Топлофикация-Перник"

Борисов прие оставката на екониминстъра, който остава в ареста за 72 часа

Снимка: БГНЕС

Екоминистърът Нено Димов, който от ареста подаде оставка и премиерът я прие, за момента е единственият с официално повдигнати обвинения за водната криза в Перник, която остави близо 100 хил. души на режим. Той е задържан за 72 часа в ареста на Националното следствие заради опасност да попречи на разследването. Прокуратурата ще иска в събота от спецсъда постоянното му задържане под стража, за да може разследването да продължи безпроблемно, заяви в петък наблюдаващият спецпрокурор Ангел Кънев.

Според разследващите за почти 2 години Димов регулярно е позволявал от яз. "Студена" да се източват милиони куб. метра вода към двете големи предприятия в Перник – "Стомана" и "Топлофикация". Разрешенията са давани, въпреки че министърът получавал данни от местното ВиК за намаляващия обем на водоема.

Защитата: Доверил се е на експертите

По думите на Лулчева Димов е заявил, че е обвинен за дейности, които е осъществявал по предложение на компетентни лица в министерството. "Той самият не разбира от нива на язовири", каза тя.

"Това не е еднократен акт на министъра", аргументира се обаче обвинението. "Щетите са огромни: 97 000 души са на воден режим", каза прокурор Кънев. Той допълни: "Ние като прокурори не можем да закараме вода в Перник, но можем да изправим пред съда. Тези хора биха имали вода, ако министърът е изпълнил задълженията си", заяви Кънев.

Прокуратурата не е успяла да намери нито едно доказателство, че при ремонта на язовира е била изпускана вода. Той е бил извършен изцяло на подводен принцип от водолази.

"Стомана Индъстри" е собственост на гръцката компания "Виoхалко", а "Топлофикация - Перник" е на фирми, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.

Безпрецедентната прокурорска активност срещу действащ до вчера министър бе обяснена с факта, че по закон той отговаря за управлението на водните ресурси и само той подписва колко вода да се вземе месечно от язовир "Студена". Другият аргумент на Кънев е, че длъжността на Димов не може да му даде индулгенция срещу прокурорско разследване.

Прокуратурата: Знаел е всичко

Димов е обвинен в умишлена безстопанственост, извършена в периода януари 2018 – ноември 2019 г. Засега от прокуратурата не смятат да се занимават с другите участници в процеса по водоподаване – ВиК-Перник. Нещо повече, според Кънев управителят на дружеството коректно всеки месец е подавал информация за нивото на язовира, т.е. се предполага, че Димов е бил уведомен какво е било положението.

"Водният ресурс се разпределя с нарочни писмени актове, конкретно този язовир и за другите тъй наречени стратегически язовири, какъвто е "Искър" и още двайсетина други, с актове лично подписани от министъра и говорим само за министъра на околната среда", обясни Кънев.

ВиК е 51% държавна собственост чрез регионалното министерство. Според прокуратурата обаче това ведомство контролира предимно административната част и не толкова водата. Затова засега единствено отговорен за бедствието на перничани се счита Димов.

В рамките на делото са разпитани и бившият областен управител на Перник Ирена Соколова (ГЕРБ), ексшефът на ВиК Иван Витанов и Вяра Церовска (ГЕРБ), която бе кмет на Перник до октомври т.г., когато загуби изборите. Обвинения не са им повдигнати, а неофициалната информация за ареста на Соколова и Витанов от четвъртък не бе потвърдена. Показания е дал и сегашният кмет Станислав Владимиров (БСП​).

Ако не беше дал вода на предприятията

На пресконференция в петък Кънев цитира Закона за водите, според който снабдяването на населението е приоритет, а ползването за промишлени нужди се разрешава по изключение и само ако има ресурс. Прокурорът пресметна, че ако Димов е пестил водата, сега в язовира е щяло да има около 7 млн. кубични метра вода, което щяло да е достатъчно, за да се снабдяват Перник и околността до пролетта, когато се очаква по-сериозен приток. Градът е на режим от 18 ноември, тогава в "Студена" имаше малко над 4 млн. кубични метра. В момента количеството е намаляло.

Умишлено бездействие

Доколкото Димов не е упражнил правомощията си да спре разрешително за водоползване, да промени графика или да предприеме друго действие, прокуратурата смята, че е действал умишлено, заяви Кънев. По думите му това било видно и от продължителния период, в който е бездействал - над 20 месеца.

От държавното обвинение не казаха има ли конкретен зам.-министър, който е трябвало да информира Димов за състоянието на язовира. Кънев уточни, че много други хора освен министъра знаели, че водоемът е почти пресъхнал. Отговорност не им се търси, защото нямат министерски правомощия.

Това не е краят, това е само началото

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов даде да се разбере, че в края на декември полицията и прокуратурата са започнали да проверяват евентуална вина на Димов. Той припомни, че е говорил по темата на 26 декември, но тогава не било времето да кажат накъде са се насочили.

"Аз ви казвам, че това не е краят, напротив, това е началото. До момента сме стигнали до това ниво, но нашата работа продължава", заяви Иванов.

Допълни, че е МВР правело всичко възможно да предотврати "такъв процес в други области" на страната.

Над 11 млн. лв. щета

Прокуратурата е направила оценка и на щетите, нанесени от Димов, обясниха държавното обвинение. Според Кънев става дума за над 11 млн. лв. Той уточни, че е пресметнал сумата, вземайки цената на кубик вода в Перник, която е около 1.67 лв.

Оставка

По-рано в четвъртък Димов подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов я прие, съобщи правителствената пресслужба. Арестът на екоминистъра обаче бе определен като "показно убийство" от вицепремиера Красимир Каракачанов, който е лидер на ВМРО, от чиято квота бе Димов. Това е деветият отстранен министър в кабинета "Борисов 3".

В четвъртък министърът първо бе отведен за разпит от спецпрокурора Ангел Кънев, а късно следобяд стана ясно, че е бил арестуван за 24 часа.

Малко преди това премиерът Бойко Борисов заговори за оставката му и обясни, че тя ще бъде обсъждана на коалиционен съвет с Обединени патриоти.

"Имах разговор с премиера. Ще ви кажа, ще прочетете (дали ще има оставка) след това показно убийство", каза Каракачанов пред БНР.

В четвъртък стана ясно, че се претърсват домовете на бившия областен управител Ирена Соколова и ексшефа на местното ВиК Иван Витанов. След това се появи неофициална информация, че двамата са били задържани. От прокуратурата не потвърдиха.

Проверки

Месеци след началото на кризата в Перник започват масирани проверки на ВиК дружествата в страната.

В четвъртък вътрешният министър Младен Маринов съобщи за тях, а петък стана ясно, че сред първите проверени ще е пловдивското ВиК.

"Започват проверки на МВР и ДАНС във всички ВиК райони на територията на Пловдивска област и във ВиК дружествата в цялата страна", съобщи шефът на тамошната полиция Йордан Рогачев, цитиран от "Фокус".

Според него проверките ще започнат идната седмица.

Внезапната активност на МВР е на фона ареста Димов в четвъртък. По-рано прокурори, полицаи и агенти на ДАНС влязоха в управляваното от него ведомство. Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че се работи по линия на водната криза в Перник и се проверява вносът на боклук у нас.

Адвокатът на Димов - Ина Лулчева, коментира, че оставянето му под стража е изненадващо, защото няма основание да се смята, че има опасност да се укрие или да извърши ново престъпление. 

"Всички документи са иззети. Освен това той не може да повлияе на служителите си в министерството, тъй като подаде оставка", посочи защитникът на екоминистъра.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?