Нено Димов: Идейното трасе за втори кабинков лифт е все още само една черта

Нено Димов в студиото на бТВ обяснява за плановете за втори кабинков лифт в Банско

Не може всички да са доволни от решението на правителството за промяната на плана за управление на парка "Пирин", който дава картбланш на концесионера на ски зоната в Банска "Юлен" да внесе предложение за втори кабинков лифт и нови строежи на ски съоръжения. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред бТВ във в торник.

Той отново увери, че търси баланс между икономическото развитие на страната и опазване на природата.

По повод разпространения от "Юлен идеен проект за втория кабинков лифт на Банско Димов каза, че това е просто една черта през парка и не е инвестиционно намерение. Такова към края на първия работен ден на 2018 г. не е постъпвало в екоминистерството-

"Смятам да привикам концесионера, за да ми обясни какво е това и дали има инвестиционна подготовка", допълни министърът. Нено Димов каза още, че не може да се прогнозира кога може да се започне строежът на втори лифт, защото в предстоящите процедури има много неизвестни.

"Сами по себе си сроковете за дълги, а ако се включи и съдът, периодът ще се удължи още", посочи министърът. Той прогнозира, че до една година реален строеж няма да започне. Нено Димов за пореден път подчерта, че всички искания за строителство ще минат през нужните екологични процедури.

Коментирайки протестите срещу решението на правителството на парк "Пирин", министърът посочи, че те са обект от демокрацията, но е добре протестиращите да са информирани.

Нено Димов каза още, че няма как да се оцени колко дървета ще бъдат засегнати от изграждането на втори лифт над Банско, при положение че няма инвестиционно намерение и трасе. Той допълни, че в закона са предвидени и компенсационни процедури.

Екоминистърът отново увери, че с решението си кабинетът не дава "зелена светлина” за масово строителство в Пирин. По думите му новите над 45% територия извън ски зоните с промяна на режима са такива, в които ще могат да се правят водохващания само за питейни нужди – нещо, което е разрешено по закон, но е било пропуснато в плана. Димов беше категоричен, че няма да се допусне текстовете да се използват като прикритие за други инвестиционни намерения.

Нено Димов покани всички, които имат въпроси по темата, да се включат в сряда в започващ в 12 часа диалог с него на живо във Фейсбук.

За вечерта в сряда обаче е насрочен поредният протест на екоактивисти срещу плановете за ски строежи в Банско и Пирин и с искания за оставката на Нено Димов.

Споделяне

Още по темата

Още от България