Нено Димов: Има приятни начини на застрояване по Черноморието

Нено Димов: Има приятни начини на застрояване по Черноморието

“Не виждам защо хората със земя да не развиват търговска дейност. Има много начини на застрояване, някои от тях са приятни”. Това каза във вторник пред Нова телевизия министърът на екологията Нено Димов.

Коментарът му бе по повод първия законопроект, с който се занима 44-то Народно събрание. Той удължава с още три години срокът за строителство по българското Черноморие. Това позволява на частни собственици на земи с променено предназначение по крайбрежието, но и на големи инвеститори на Камчийски пясъци, Корал, Карадере и Иракли, да реализират строителните си проекти до 2020 г. По сегашния закон срокът изтича след седмица.

Димов коментира, че даването на право на строеж по Черноморието не означава задължително, че проектът ще бъде реализиран.

По думите му с този законопроект се дава възможност на хората, които не са развили плана си за строеж, да имат още време да го реализират. Кой ще застрои крайбрежната ивица Димов каза, че не знае. Не изключи възможността изобщо да не се стига до строителство.

Министърът, който в момента е от квотата на Обединените патриоти, но доскоро оглавяваше близкия до ГЕРБ “Институт за дясна политика”, допълни, че "една от спирачките за липса на развитие" по въпроса със строителството по Черноморието са териториалните устройствени планове. Според него грижата за Черноморието минава през тях, тъй като те давали правила.

"С устройствените планове ще се регламентира какво може и какво не. Когато тях ги няма, може да има корупция", каза още Нено Димов.

Българският еко министър е противник на теорията за глобалното затопляне. Преди две години той го обяви за измама, свързана с огромни бизнес интереси. Според него човешката дейност не може да причини повишаване на температурите на планетата.

Това е научен дебат, по който няма консенсус и всяка от страните има своите аргументи. Когато се занимавам с тази дейност, ще изложа аргументите си. В момента аз заемам политическа длъжност, която ще изпълнява ангажиментите, поети от България в ЕС. Моите лични убеждения нямат нищо общо с политиката”, заяви Димов.

По думите му проблемът с фините прахови частици във въздуха е много по-сериозен от този за глобалното затопляне.

Споделяне

Още по темата

Още от България