Нено Димов иска международен консултант за ски концесията

Нено Димов ще разчита на консултант за казуса с "Юлен", сн. БГНЕС

Екоминистърът Нено Димов е предложил на колегите си от министерския съвет да се наеме "международен, достатъчно независим и достатъчно експертен консултант", който да анализира сключения през 2001 г. договор със собственика на ски зоната край Банско "Юлен" за ползване на част от територията на националния парк "Пирин" за нуждите на ски съоръженията.

Това съобщи самият той пред журналисти след правителственото заседание в сряда. По думите му консултантът трябва да прецени кои са основните грешки, допуснати в концесионния договор, за чиято промяна се говори от години, но така и не се предприема нищо. След заплаха от главния прокурор Сотир Цацаров преди около месец за образуване на наказателно производство заради бездействия по решаване на проблема с ползваното в повече площ от парка за нуждите на ски зоната, екоминистерството започна преговори с "Юлен" в тази посока.

Още тогава обаче Нено Димов коментира, че казусът е сложена ,защото в договора с "Юлен" са записани три различни площи от парка за ползване и реално и трите са валидни. Трябва да се прецени коя да остане в променения договор.

"Няколко пъти съм имал възможността да казвам какви са тези грешки. Още в първата точка на този концесионен договор се говори за едни граници, втори граници, тоест изобщо не е ясно кой от къде идва, като има само един елемент, който е безспорен и това е контурата на териториално-устройствения план. Нещо повече, точките, които претендират да описват този териториално-устройствен план, изобщо не съвпадат с него“, коментира сега Димов.

"Така че на база очевидните сложности на този казус ще обсъдим възможностите да бъде поискана международна консултация. Нещо повече - става дума за необходимостта от икономически анализ и желанието на правителството да повиши концесионното възнаграждение. В момента сме на етап да видим как да имаме максимално обективен прочит и максимално обективно предложение“, каза още министър Димов.

Пред два дни той участва в среща с австрийската ски легенда Марк Жирардели, който представил документи, че е собственик на мажоритарния акционер в "Юлен".
 
"Много беше диалогичен господин Жирардели и това ми дава основание да считам, че при достатъчно обективно ясно предложение от международен консултант ще можем да намерим сечение и пресечна точка, и решение на този казус", каза екоминистърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?