Нено Димов: Оставката ми ще е на дневен ред, когато я поиска управляващата коалиция

Законът пречел за развитието на националните паркове и може да бъде променен

Нено Димов се вози на Драгалевския лифт с настоящия вицепремиер Марияна Николова и бивш шеф на вицепремиерския кабинет на Валери Симеонов. Сн. БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Нено Димов няма намерение да подава оставка по призива на природозащитници, които протестираха в четвъртък с искане той да се оттегли от поста. Оттеглянето му щяло да е на дневен ред, само ако бъде поискано от управляващата коалиция, която го поканила за член на правителството.

Според природозащитниците Димов трябва да подаде оставка заради загубеното от правителството дело за промяната на плана за управление на парк "Пирин", без да се направи екооценка на тази промяна. Димов настояваше, че няма нужда от оценка как либерализирането на забраните за строителство в парка ще се отрази на състоянието му.

"Поканен съм от Обединените патриоти, в частност от ВМРО, за да изпълнявам предизборна програма, за която са гласували няколкостотин хиляди души. Тази предизборна програма е част от управленската програма на управляващото мнозинство в момента и основен фокус в нея е повишаване на доходите на гражданите. Така че, аз работя в тази посока в момента. Когато тези, които са ме поканили - ВМРО, Обединените патриоти и управляващата коалиция, решат, че не се справям с тази задача, тази тема ще е на дневен ред", каза Димов в петък в парламента.

Димов намекна и какви може да са действията на управляващите след решението на Върховния административен съд за парк "Пирин". Според него "в този тип национални паркове не може да има никакво развитие, докато законът е в този си вид". Димов индиректно призова депутатите да предложат законови промени, които да позволят бърза промяна на плановете за управление на парковете: "Ние се намираме в сградата, която може да бъде на ход", коментира той в парламента.

В същата сграда в момента работи и бившият вицепремиер Валери Симеонов, който е отявлен радетел за нови ски строежи в парковете "Пирин" и "Витоша". Преди около седмица той коментира, че еуфорията от съдебната победа на природозащитниците е прибързана. И добави, че "цяла България пъшка под игото на закона за горите", който бил написан "под масирания диктат на тази група на Тома Белев".

Споделяне

Още по темата

Още от България