Нено Димов отбягна отговори за Силистар и пак атакува къмпингуващите на Корал

Нено Димов отбягна отговори за Силистар и пак атакува къмпингуващите на Корал

“На плаж Силистар не е забранено всичко, но не е разрешено всичко". Такъв извод направи пред бТВ екоминистърът Нено Димов, коментирайки казуса с потенциалното застрояване на местността.

В последната седмица Общинският съвет на Царево одобри план за застрояване на парцел в местността, но премиерът Бойко Борисов нареди спиране на спорното решение. Беше установено също, че планът за строителство там противоречи на закона, но е бил приет въпреки това от общинарите.

“Нарушен е законът за устройство на територията, който изисква да бъде сезирана Районната инспекция по околната среда, която да се произнесе каква процедура трябва да следва", поясни Димов.

По думите му ако теренът в Силистар бил “нормален", а не част от природен парк Странджа, това нямало да се налага.

Димов не пожела да коментира по-подробно случая и каза, че ако министерството бъде запитано върху конкретно задание, тогава ще може да коментира.

“Когато получим такова в министерството, тогава ще кажем допустимо ли е или не", каза Димов.

Димов отнови противопостави хорото в Рила на къмпингарите на Корал

След като избегна да даде становище за Силистар, Димов се насочи към любимата си тема – къмпингуващите на плаж “Корал" като за пореден път ги противопостави на играещите хоро в забраненото за влизане рилско езеро, макар двете неща да са несъпоставими.

Има двоен стандарт при възмущението и отразяването на екологичните проблеми у нас, смята екоминистърът Нено Димов.

Не може за Корал да мерим с един аршин, а за Рилските езера – с друг", каза той, преповтаряйки думите си от преди 10 дни.

Той каза, че преди време на плаж Корал е имало нерегламентирано сметище, което не се е появило там от хората, "които ходят на плаж за няколко часа". Той уточни, че кофите за боклук на това място били преместени и сметопочистващите камиони нямало как да стигнат до тях. Димов и този път пропусна да уточни, че криза с боклука имаше в целия район, както призна самата община Царево, а информацията за събралия се боклук на “Корал" подадоха именно къмпингуващите там.

"Гледката показва един определен манталитет", коментира Димов.

"Кадърът с хорото на Рилските езера предизвика много голямо възмущение и това отново ме навежда на мисълта за двойните стандарти", коментира Димов.

Той е заяви също, че това е недопустимо и ще бъде наложена глоба от 10 хил. лв. на нарушителите.

"Това предизвика възмущението на толкова много хора, защото беше показано по този начин. Защо не беше показан случая с нерегламентираното сметище на Корал? И двете ги приемам за ненормални, и двете ги приемам за нарушение, и към двете трябва да имаме еднакъв подход", категоричен е Димов.

Разливът “Мопанг"

В момента няма информация за какъвто и да било разлив на мазут от кораба "Мопанг", категоричен е екоминистърът. Преди дни той е бил на проверка на мястото, където се намират останките от кораба. "Виждат се остатъчни петна около 25 см. В диаметър, но очевидно пробойните са запушени", категоричен е Димов.

Той уточни, че операцията по източване на мазута от потъналия преди почти 100 години кораб може да започне след около седмица.

На въпрос дали мазут е достигнал до плажа Корал, каквито зрителски сигнали получихме на редакционната поща, Димов коментира, че са направени проверки по всички плажове на Южното Черноморие.

"Бяха направени предписания за почистване на плажовете. Корал няма концесионер и предписание беше направено на кмета на Царево", поясни Димов.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?