Нено Димов оттегли своя заповед за орязване площта на парк "Витоша"

Била издадена заради съдебно решение, но вече е обжалвана от природозащитници

Нено Димов оттегли своя заповед за орязване площта на парк "Витоша"

Заповедта на екоминистъра Нено Димов за намаляване на площта на природен парк "Витоша" с повече от 10 декара е била оттеглена от него. Причината за това е, че тя е била обжалвана пред Върховния административен съд от сдружение "Коалиция Природа България", съобщиха от Министерството на околната среда и водите във вторник.

Скандалът с орязването на територията на парка избухна, след като стана ясно, че в първите дни на януари в Държавен вестник е публикувана заповед на Нено Димов от ноември за изключването на терени с площ 10.32 дка, тъй като не отговаряли на характеристиките на защитени територии

От ековедомството обясниха, че два имота са изключени от границите на природния парк в изпълнение на две съдебни решения на Върховния административен съд от 2016 и 2017 г. Те отменяли отказа на министъра на околната среда и водите да изключи тези имоти от територията на парка.

Процедурата, в която са предложени за изключване двата имота от Природен парк "Витоша" е започнала през 2003 г. На 27 юли 2016 г. тричленен състав на ВАС отменя решение на министъра на околната среда и водите от 2013 г, с което се отказва намаляване на площта на парка с двата поземлени имота. На 4 април. петчленен състав на ВАС потвърждава решението на тричленния. В изпълнение на тези решения, на 24 ноември Димов е издал заповедта за намаляване площта на парк "Витоша".

Тя обаче може да бъде обжалвана в едномесечен срок от обнародването ѝ, което и са на правили природозащитници. В жалбата си те са посочили, че въпреки решенията на Върховния административен съд, компетентният орган е трябвало да извърши нарочна проверка дали описаните имоти имат характеристиките на защитени територии.

"С оглед максималната защита на обществения интерес и на Природен парк "Витоша", министърът реши да назначи повторна проверка за изясняване на случая", съобщиха от екоминистерството.

Ако все пак се окаже, че имотите трябва да бъдат извадени от парка, това би било първото намаляване на територията на парка от 1934 г. насам, когато е създаден, коментира Тома Белев от Асоциация на парковете в България и бивш директор на парка.

Решението на министър Димов не е продиктувано от решенията на Висшия административен съд, защото те изискват произнасяне от комисия, а не изключването на имотите, коментира още Белев пред сайта "Дневник".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес