Нено Димов почти излезе от ареста

Снимка: БГНЕС

Бившият екоминистър Нено Димов, който от месец и половина е задържан с обвинение заради водната криза в Перник, бе на косъм да излезе от ареста. Състав от трима съдии в апелативния спецсъд не можа да стигне до единодушно решение дали трябва да остане под стража. Все пак мнозинството от двама съдии – Веселина Вълева и Димчо Георгиев - остави бившия министъра в ареста. Третият съдия – Даниела Росенова – бе на особено мнение. Според нея няма никакви доказателства, че ако Димов е на свобода, ще извърши друго престъпление.

Обществената реакция ни е важна

Все пак и тримата съдии се съгласиха, че няма опасност Димов да се укрие. Съгласие имаше и по въпроса дали има достатъчно доказателства, за да се предположи, че е извършил престъплението, в което го обвиняват. Димов отговаря за безстопанственост. Прокуратурата твърди, че той не е спрял подаването на вода към пернишките предприятия въпреки ниските нива на яз. "Студена" и така се е стигнало до разпиляване на 7 млн. кубични метра вода за над 11 млн. лв. Основният коз на прокуратурата са месечните графици за водоползване. В тях се определят разрешените количества вода. Документите са подписвани от Димов.

Извън безспорната част Вълева и Георгиев решиха, че има опасност бившият министър да извърши ново престъпление, ако е на свобода. Съдия Вълева се аргументира, че Димов трябва да остане в ареста "с оглед тежестта на обвинението и широката обществена реакция". Тя се позова на решения на Европейския съд по правата на човека и на Върховния касационен съд, които постановяват, че опасността на обвиняем може да се изведе и от престъплението, в което е обвинен, стига срокът на задържане да не е прекалено дълъг. Димов е в ареста от месец и половина.

"Винаги трябва да се има предвид подозираното престъпление, става дума за системност, заради тази системност деянието е по-укоримо от обикновената безстопанственост", обясни тя.

Съдия Росенова пък заяви, че в ареста може да се задържа, само ако има реални доказателства, че някой може да извърши престъпление. В случая такива липсвали.

"Задържането не е заради делото, а заради обществения интерес, задържа се един, за да не се търсят други. Това задържане е абсолютна репресия. Хората страдат и им се казва: "Ето ви един министър", коментира адвокатът на Димов Ина Лулчева.

Има 50 тома материали за ремонта на "Студена"

Седемте милиона кубични метра вода, за които Димов е обвинен, не са разпилени, каза още Лулчева. Тя обясни, че количествата са платени по цени, определени от държавата, което означава, че не може да става дума за безстопанственост.

В делото срещу бившия министър прокуратурата е събрала 50 тома материали за ремонта на язовирната стена, каза още Лулчева. Досега обаче никой не е казвал, че за него ще бъдат повдигнати обвинения. Преди месец и половина наблюдаващият прокурор Ангел Кънев каза, че се проверява самият ремонт. Засега никой не говори за източване на водоема. Лулчева призова да се пита прокуратурата за какво се събират тези материали.

Никакви действия

Според адвоката повече от месец по делото срещу Димов не се прави нищо. Заедно с него обвиняеми са бившият шеф на пернишкото ВиК Иван Витанов и някогашният зам.-кмет на общината Севдалина Ковачева. И двамата бяха освободени след кратък престой в ареста. Срещу тях се събират доказателства, но не и срещу Димов, твърди Лулчева.

Нощен режим

Водният режим в Перник може да бъде облекчен, ако пролетта е влажна, заяви пред бТВ кметът Станислав Владимиров. Той обясни, че нивото на язовира се е вдигнало с 2 метра за последния месец. Според него в средата на март трябва да започнат тестовете на тръбопровода от София, по който ще се пусне вода от яз. "Бели Искър".

Споделяне

Още по темата

Още от България