Нено Димов: Под 3% от парк “Пирин“ ще да бъде засегнат от строителство

снимка БГНЕС

Под 3% от територията на Национален парк "Пирин" ще бъде засегната от строителство след решението на правителството да промени плана за управление на парка. Това обещаха в събота на съвместна пресконференция министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на града Георги Икононов. Двамата обясниха, че при строителството на втория кабинков лифт ще бъдат изсечени “минимум дървета“.

"Твърди се, че 48 % от територията на Национален парк "Пирин" ще бъде застроена, но всъщност с изменението, което беше направено на 28 декември, се разрешава строителство само в 2% от парка в ски зоната в Банско и още 0.6 % в ски зоната в Добринище. Говорим за общо 2.6 %, като става дума единствено за спортна и съпътстваща инфраструктура. (Няма да има) никакво друго строителство – нито хотели, нито ресторанти", каза Димов, цитиран от радио "Фокус" – Пирин.

Решението на Министерския съвет бе взето на 28 декември. Заради това всеки ден в София има протести на природозащитници. От екокоалицията "За да остане природа в България" смятат, че промяната на плана ще позволи сеч и строителство в 48% от териториите на парка, а решението за втори лифт над Банско “има за цел да отклони и манипулира общественото мнение“.

Екоорганизацията обяви, че ще обжалва пред съда правителственото решение. Тя твърди, че е нарушен Закона за защитените територии и европейската директива за природните местообитания. Промяната на плана е допусната, без да има оценка за въздействието  върху природата и местната икономика.

На този фон Нено Димов и Георги Икономов се разбраха, че община Банско в максимално кратки срокове ще започне подготовка на новия устройствен план. Димов добави, че конкретните инвестиционни предложения също ще подлежат на оценка за въздействие върху околната среда и процедури, които ще включват обществено обсъждане. Министърът на околната среда и водите допълни, че на 3 януари 2018 година в една от социалните мрежи ще отговаря на живо на всички, които имат въпроси по темата.

Кметът на Банско коментира, че Планът за управление на парка не се нуждае от екооценка. Такава щяло да има в устройствения план, по който сега общината трябва да работи.

“Зелените не са специалисти по териториално устройство и не е нужно да знаят точно кои планове трябва да подлежат на тази оценка, но пък ако знаят и злоупотребяват с това нещо просто дават погрешна информация, още по-зле”, каза Икономов.

"Аз като кмет, цялото общинското ръководство и общинските съветници, няма да позволим да се отсече едно дърво повече от това, което е нужно за изграждането на втората кабинка и оптимизацията на ски зоната в Банско", допълни той. Според него местните хора държат на природата в района повече "от тези, които седят само в София, на жълтите павета".

Кметът каза, че местната власт в Банско е “истински гаранти“ за това да не се случва нищо нередно в планината.

В часовете преди пресконференцията в медиите се появиха снимки на опашки от чакащи по зелената трева и рехавия сняг да се качат на лифта за ски зоната в Банско. В социалните мрежи има твърдения, че съоръжението нарочно работи с ограничен капацитет в някои дни, за да се използва като пиар за строеж на втора кабинка над Банско. Концесионерът на ски зоната отрича, съобщава вестник “Сега“.

Споделяне

Още по темата

Още от България