Нено Димов под кръстосан огън в ЕП заради Пирин и климата

Нено Димов при изслушването му пред екокомисията на Европарламента

Екоминистърът Нено Димов бе подложен на тежки въпроси от страна на евродепутати относно опазването на парк "Пирин" и личното му становище за промените на климата. Това стана по време на изслушването на приоритетите на българското европредседателство в областта на околната среда пред ресорната комисия на заседание в Брюксел.

Обект на критики станаха както предизвикалите национални протести промени в плана за управление на парк "Пирин", позволяващи ски строежи, така и вижданията на министъра, че глобалното затопляне е мит.

"Има много групи сред населението, но и неправителствени организации, които се страхуват, че качеството на този национален парк чрез планирано строителство ще бъде унищожено. Знаем, че казвате,че това са само 2% от защитената зона и подчертавате, че става въпрос само за строителството на въжен лифт. Но ако се погледнат плановете вътре въобще не се споменава лифта, а става въпрос за  инфраструктурата, изграждане на писти, реконструкции и т.н.”, посочи социалдемократката Карин Каденбах от Австрия, цитирана от бТВ.

Тя допълни, че възможността за водохващания в 42% от парка може да се използва за съоръжения за изкуствен сняг и други, които противоречат на европейското право.

"Задавате ми въпрос, който е свързан с националната политика и няма връзка с председателството на ЕС”, отвърна Нено Димов, но каза, че все пак ще отговори. По думите му няма нарушения на законите, а по отношение на водохващанията "говорим за вода до гражданите и не може да има двоен аршин”.

Още по-остра реакция предизвикаха предишни изказвания на Нено Димов, че климатичните промени не са резултат от действията на човека и внушенията в тази посока са "измама за трилиони”. „Съмнението Ви в климатичните промени е малко шокиращо. Като че ли не се доверявате достатъчно да ЕС и на научните доказателства, които всеки ден показват климатичните изменения…”, коментира испанската социалдемократка Соледад Кабезон.

Съпартиецът ѝ Тимо Вьолкен е по-краен: "Аз съм честно казано шокиран от дебата, който в момента наблюдавам. Според мен не е достатъчно да се заявява, че има консенсус по климатичните промени и само да се казва, че това е добре  като председател на Съвета. Това е твърде малко като политическа позиция. Вярвам, че всички ние в тази зала сме убедени, че в науката има консенсус за това, че климатичните промени се случват. За ЕС е много вредно с някакви формулировки да поставяте това под съмнение”.

Нено Димов обаче бе непреклонен в своята позиция: "Не е маловажно, когато се постигне политически консенсус. Науката не борави с думата "консенсус”, но политиката борави. В политиката "консенсус” е ключов инструмент за постигане на определени цели. Това е изключително важно. Ако няма консенсус, тези цели ще срещнат опозиция. При науката не можем да поставим тази дума, защото науката е търсеща. Тя се изправя пред предизвикателства и това ѝ е ролята. Ако тя стигаше до консенсус нямаше да върви напред”.

В програмата си в областта на околната среда България е поставила акцент върху прехода към кръгова икономика при ефективното използване на ресурсите и намаляването на въздействието върху околната среда, както и върху прилагане на екоиновативни решения.

"Планираме да отдадем приоритет на новата стратегия за пластмасите, като организираме дебат на ниво министри по време на Съвета през март. Ще насочим дискусията към това как можем да увеличим рециклирането и да намалим значително депонирането и изгарянето на пластмасови отпадъци“, добави министърът. „Във фокуса на председателството поставяме и подобряването на качеството на атмосферния въздух. Замърсяването на въздуха е сериозен не само екологичен, но и социален проблем“, каза още Нено Димов, цитиран от пресцентъра на МОСВ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа