Нено Димов уточнил рамката на преговорите с "Юлен" за ски концесията

Нено Димов уточни рамката на преговорите с шефката на "Юлен", сн. МОСВ

На среща с изпълнителния директор на "Юлен“ Мая Христоскова във вторник екоминистърът Нено Димов е уточнил рамката на предстоящите преговори за изменение на договора за предоставяне на концесия на част от националния парк "Пирин" за нуждите на ски зоната в Банско. Това съобщиха протоколно от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), без дори да посочат дори каква ще е рамката на преговорите, договорена между Димов и Христоскова.

Повече информация от ведомството не дадоха, а неофициалното обяснение бе, че не можело да се дава такава за предстоящи търговски преговори.

Срещата се случва няма и седмица след като правителството даде картбланш на Нено Димов да предприеме действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21 декември 2001 г. с "Юлен“ АД за предоставеното право да ползва влизащата в "Ски зона Банско“ част от парк "Пирин". По договор става въпрос за 99.55 ха, а концесионерът ползва около 165 ха, заради разминавания в границите на терените, записани в различната документация към концесионния договор. В тях са цитирани три територии с различна площ, които са еднакво валидни.

По думите на самия Нено Димов от края на ноември, желанието на "Юлен" било да се уреди въпросът за ползването на 99.55 хектара, но това щяло да е сложно. Екоминистерството пък щяло да иска "значително" увеличение на плащаната от "Юлен" концесионна такса за ползването на защитената територия. При какви условия и как ще стане това – засега остава тайна.

Според екокоалицията "За да остане природа в България" обаче промяната на концесионния договор ще е незаконна и единственият ход за уреждането на проблемите в ски зоната Банско е разтурването на контракта. Природозащитниците неведнъж са изнасяли данни за нарушения от страна на "Юлен" в парка, а редица прокурорски проверки са установявали ту нарушения, ту – че всичко е наред. Последната – от това лято, установи, че 17 години "Юлен" ползва 64% по-голяма площ от заложената в концесионния договор за ски зона на Банско в Национален парк "Пирин" и през последните 8 години правителството е било наясно с този факт, но не е предприело нищо.

Според съобщението на МОСВ допълването на ски концесията щяло да стане при спазване на действащото законодателство. В него се посочва още, че при провеждането на преговорите екоминистърът щял да се съобрази с предложенията на главния прокурор Сотир Цацаров, представени с писмо до министър-председателя.

Нено Димов и Министерският съвет се задействаха след  години отлагане на казуса след като в тв интервю Цацаров ги заплаши с обвинение за бездействие. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?